Braşov: De astăzi, ţăranii fără „ştampilă“ nu mai au voie în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii sunt nemulţumiţi şi ameninţă că vor ieşi să protesteze în stradă. Toţi fermierii care nu au o firmă înregistrată la Registrul Comerţului nu vor mai avea voie, începând de astăzi, să-şi vândă produsele în piaţă.

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 44/2008, ţăranii care vând fructe şi legume în pieţe au obligaţia de a se înregistra la Registrul Comerţului. Astfel, începând de astăzi pentru a putea să vândă la tarabe, ei trebuie să devină Persoană Fizică Autorizată (PFA) sau Asociaţie Familială sau chiar să-şi înfiinţeze o firmă.

Nemulţumirea ţăranilor este aceea că, şi în prezent, plătesc foarte multe taxe şi că abia se descurcă. „Eu zic să nu se atingă de produsele ţăranilor. Ţăranul de bine de rău din asta trăieşte. Nu este de ajuns că plătim impozit, cumpărăm seminţe, arăm, semănăm, plătim omul care ne ajută se le culegem şi taxa pe tarabă? Cum să ne descurcăm dacă o să trebuiască să plătim alţi bani?", a spus intrigată producătoarea Maria Label (foto), din Stupini. Şi Domniţa Tole, care de zeci de ani numai din comerţ trăieşte, este extrem de îngrijorată de soarta ei. „Îşi bat joc de noi. După ce că suntem amărâţi până la Dumnezeu, acum să ne mai ducem şi la Registrul Comerţului?", a spus femeia.

CITEŞTE ŞI

În chestiunea ţăranilor- patroni, Primăria Braşov dă cu flit fiscalităţii Guvernului

Ţăranii sunt de părere că puţinele pământuri care mai sunt astăzi, vor rămâne în urma acestei ordonanţe, de-a dreptul părăsite. „Nu sunt de acord cu decizia lor. Atunci înseamnă că vor rămâne câmpurile libere şi nimeni nu se va mai chinui să le muncească pentru că nu se va merita. Aşa o să se aducă din import", spune producătorul Adrian Tone, care aduce marfa tocmai din Târgovişte.

Clienţii sunt nemulţumiţi

Braşovenii care îşi fac cumpărăturile din pieţe sunt şi ei nemulţumiţi de noua prevedere legală. „Este o prostie ceea ce li se cere. Nu mi se pare normal să li se ceară ţăranilor care vând în pieţe să se înregistreze la Registrul Comerţului", este de părere Nicolae Pichian (30 ani). Nici Aurelia Prelipeanu (62 de ani) nu are un cuvânt bun de spus în această privinţă. „Şi aşa produsele sunt destul de scumpe. Li se cer ţăranilor prea multe şi automat pentru a supraviţui vor mări şi ei preţul legumelor şi fructelor", spune femeia.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite