În chestiunea ţăranilor- patroni, Primăria Braşov dă cu flit fiscalităţii Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform prevederilor stabilite de Guvern, din 25 aprilie, micii producători care nu şi-au înfiinţat firme sau PFA au interzis la tarabe.  Practic,  statul creează un sistem de impozitare şi pentru ţărani, iar certificatul de producător este transformat într-o hârtie fără valoare.

Chestiune unică în statele Uniunii Europene,  la piaţă ţăranii vor trebui să alerge după clienţi să le dea bon fiscal, ştampilat.  Ordonanţa va avea darul de a goli pieţele şi să permită doar speculanţilor şi intermediarilor să se îmbogăţească, iar agricultura de subzistenţă să dispară.

La Braşov, deocamdată, producătorii pot sta liniştiţi.  Şeful Direcţiei Pieţe din cadrul Primăriei Braşov, Cristian Vasile, a declarat presei că, în pieţele braşovene, aceştia pot veni liniştiţi să-şi vândă pătrunjelul şi leurda. Pe motiv că legislaţia este contradictorie şi nu există norme de aplicare referitoare la producătorii agricoli în mod special. „S-a dat OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către PFA, întreprinderile individuale şi familiale, şi a primit o derogare de doi ani de la termenul din lege, care se împlinesc pe 24, adică duminică. Săptămâna asta, Ministerul Agriculturii a venit cu o clarificare la OUG, prin care spune că inclusiv producătorii agricoli sînt obligaţi să facă o formă juridică de organizare, gen PFA, AF etc. Din acest motiv e tot haosul ăsta. Nu putem ca de pe o zi pe alta să golim pieţele şi să nu mai primim producători. Noi îi primim în continuare şi aşteptăm normele de aplicare a OUG, în legătură cu producătorii agricoli, în mod special", spune Cristian Vasile, citat de Monitorul Expres.

Şeful pieţelor braşovene spune că nu crede că micii producători nu ar încălca legea dacă şi-ar vinde în continuare produsele fără bon fiscal. „Este o ambiguitate în actul normativ. Codul Comercial exceptează de la a considera acte de comerţ activitatea persoanei care-şi vinde produsele cultivate pe pămîntul ei. În concluzie, pînă la acest nou act normativ, producătorii agricoli nu au fost consideraţi comercianţi. Ordonanţa aceasta contrazice Codul Comercial. Acum trebuie să vedem clarificările", a concluzionat Cristian Vasile.

Ce nu se spune domnia sa este ce vor face pieţarii dacă vin la „cumpărături" comisarii Gărzii Financiare, cei care sunt abilitaţi să verifice şi să constrângă toţi contribuabilii să aplice prevederile legale privind fiscalitatea...

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite