Braşov: Alaiul măştilor, la Budila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mascaţi şi costumaţi, locuitorii  din Budila vor merge din casă în casă pentru a face rost de gogoşi, cârnaţi, slănină, ţuică şi vin.  

Alaiul de mascaţi va porni în căutarea merindelor prin gospodării la ora 13.00. Gospodinele le vor oferi flăcăilor gogoşi, cârnaţi, carne, slănină, vin sau ţuică pentru petrecerea de seară.

 Obicei din bătrâni

Toată comunitatea trebuie să primească alaiul, pentru a alunga spiritele malefice din gospodării şi pentru a le purifica astfel în aşteptarea primăverii şi a unui nou an agricol.

De la ora 16.00, flăcăii vor realiza ritualul de ardere a măştilor, care semnifică alungarea iernii. De altfel, cele mai ingenioase măşti vor fi premiate, iar seara, întreaga comunitate va participa la bal.  

Bătrânii satului povestesc că, pe vremea grofilor, o ceată de săteni deghizaţi intra în gospodăria grofilor să se asigure că mai sunt bucate suficiente până la venirea primăverii şi că animalele sunt bine îngrijite şi hrănite.

Ca o glumă a tradiţiei, exista obiceiul ca cineva din alai „să prade" cămara grofului furând un fir de cârnat sau o bucată de slănină pentru a îndestula petrecerea din sat.

Evenimentul este  organizat de Centrul Judeţean pentru conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale şi Consiliul Judeţean, în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare a Judeţului Brşov, în cadrul proiectului „Destinaţii de Excelenţă, culoarul Prejmer - Teliu - Budila - Vama Buzăului".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite