EXCLUSIV Ancheta de la Penitenciarul Codlea l-a lăsat pe directorul adjunct fără funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţerii au muşamalizat agresarea unui deţinut Foto. Adevărul
Ofiţerii au muşamalizat agresarea unui deţinut Foto. Adevărul

Cei patru ofiţeri de la Penitenciarul Codlea, printre care şi directorul adjunct al instituţiei, au avut numai de suferit după ce au muşamalizat agresarea unui deţinut de către unul dintre ofiţeri.

Imediat după ce Parchetul Curţii de Apel Braşov a declanşat o anchetă la Penitenciar şi instituţiei i s-a comunicat în scris că pe numele celor patru ofiţeri a început urmărirea penală, aceştia au fost puşi la dispoziţie, conform legii. „Toţi sunt puşi la dispoziţie pe perioada urmăririi penale şi a judecăţii. În acest timp, ei îşi vor îndeplini atribuţiile de serviciu stabilite în scris de directorul unităţii şi vor beneficia de drepturile băneşti corespunzătoare statului profesional de bază", a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Codlea, comisarul Dan Rusu. Fiind pus la dispoziţie, directorul adjunct al unităţii, Alin Porca şi-a pierdut funcţia, iar atribuţiile sale au fost preluate, pe o perioadă de 60 de zile, de către o persoană de la Bucureşti, delegată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Cei patru ofiţeri anchetaţi sunt: inspectorul principal Sorin Urs, cercetat sub aspectul  săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, instigare la fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals, instigare la mărturie mincinoasă; subinspectorul Alexandru Ene, cercetat pentru favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă, instigare la mărturie mincinoasă; comisarul Radu-Sebastian Filip, acuzat de favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă, uz de fals şi, nu în ultimul rând, directorul adjunct al Penitenciarului Codlea, Alin Porca, cercetat sub aspectul  săvârşirii infracţiunilor de favorizarea infractorului, instigare la mărturie mincinoasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Citeşte aici mai multe despre acest subiect

Cercetările arată că cei patru au făcut tot ce au putut pentru a ascunde o agresiune asupra unui deţinut. Potrivit procurorilor, inspectorul principal Sorin Urs a agresat un deţinut în 13 ianuarie 2012 şi i-a provocat leziuni care au avut nevoie de 3-4 zile de îngrijiri medicale. Se pare că Sorin Urs l-ar fi agresat pe deţinut din răzbunare, pentru că acesta din urmă l-a reclamat în urmă cu un an pentru purtare abuzivă. Ulterior, ofiţerul a convins un alt deţinut să spună că el a lovit victima. Mai mult, el a convins un supraveghetor şi pe şeful de tură, subinspectorul Alexandru Ene şi comisarul Radu-Sebastian Filip, să facă două rapoarte şi o notă de raport în care să scrie că deţinuţii s-au bătut între ei, apoi să înainteze aceste documente la ANP.

Directorul adjunct al peniteciarului, Alin Porca (care ocupă această funcţie din luna octombrie 2009) este acuzat că a refuzat să îi permită victimei să meargă la Medicină Legală pentru a-şi scoate certificat medical. Deţinutul a avut o înfăţişare într-un proces la Mureş şi a reuşit abia acolo să se prezinte la un medic legist. În plus, Alin Porca i-a influenţat pe Alexandru Ene şi alte persoane să declare în favoarea lui Sorin Urs şi să muşamalizeze incidentul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite