Patru ofiţeri ai Penitenciarului Codlea, reţinuţi pentru fals. Curtea de Apel Braşov i-a lăsat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de la Arest i-au protejat cât au putut pe ofiţerii de la penitenciar Foto. Flavia Cistian
Poliţiştii de la Arest i-au protejat cât au putut pe ofiţerii de la penitenciar Foto. Flavia Cistian

Adjunctul penitenciarului Codlea şi alţi trei ofiţeri au fost reţinuţi joi dimineaţă pentru fals şi uz de fals. Deşi procurorii au cerut arestarea lor preventivă, un complet al Curţii de Apel Braşov a hotărât ca ofiţerii să fie cercetaţi în libertate.

UPDATE 21.00 Magistraţii Curţii de Apel Braşov au decis ca cei patru ofiţeri de la Penitenciarul Codlea să fie cercetaţi în stare de libertate, respingând astfel propunerea de arestare preventivă formulată de procurori pentru o perioadă de 9 zile.

UPDATE 19.45 Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat că va face verificări la Penitenciarul Codlea pentru a se stabili dacă au fost respectate procedurile interne. „Administraţia Naţională a Penitenciarelor sprijină organele de cercetare penală în derularea procedurilor specifice, prin furnizarea informaţiilor necesare. În acelaşi timp, s-a dispus ca o echipă condusă de un director general adjunct din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să se deplaseze la Penitenciarul Codlea, pentru a efectua verificări în ceea ce priveşte modul în care au fost respectate procedurile interne.  Faţă de situaţia prezentată, în funcţie de soluţia adoptată de organele judiciare, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va dispune măsuri conform prevederilor art. 58 din din Legea 293/2004 Republicată privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor", se precizează într-un comunicat de presă remis azi de ANP. Între timp, audierile celor patru ofiţeri sunt în plină desfăşurare la Curtea de Apel Braşov.

UPDATE 13.00 Cei patru angajaţi ai Penitenciarul Codlea au ajuns deja la Curtea de Apel Braşov. Unul dintre ei s-a prezentat de bună voie după ce ordonanţa de reţinere emisă pe numele său a expirat, iar ceilalţi trei învinuţi au fost aduşi cu duba Poliţiei. Propunerea de arestare preventivă va fi analizată de judecători începând cu ora 13.30, pentru ca avocaţii suspecţilor să aibă timp să studieze dosarul.

UPDATE 11.30 Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov au solicitat instanţei de judecată, la data de 08.03.2012, emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 9 de zile pe numele învinuiţilor.

UPDATE 9.35 Cercetările arată că angajaţii penitenciarului au făcut tot ce au putut pentru a ascunde o agresiune asupra unui deţinut. Potrivit procurorilor Sorin Urs, agent principal a agresat un deţinut în 13 ianuarie 2012 şi i-a provocat leziuni care au avut nevoie de 3-4 zile de îngrijiri medicale. Se pare că Sorin Urs l-ar fi agresat pe deţinut din răzbunare, pentru că acesta din urmă l-a reclamat în urmă cu un an pentru purtare abuzivă.

Ulterior ofiţerul a convins un alt deţinut să spună că el a lovit victima. Mai mult, a convind un supraveghetor şi pe şeful de tură să facă două rapoarte în care să scrie că deţinuţii s-au bătut între ei. Ofiţerul este acuzat de fals, fals în înscrisuri, instigare la uz de fals şi instigare la mărturie mincinoasă.
Ceilalţi doi colegi care l-au ajutat sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi declaraţii false.

Directorul adjunct al peniteciarului, Alin Porca (care ocupă această funcţie din luna octombrie 2009) este acuzat şi el de favorizarea infractorului, instigare la mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Bărbatul a refuzat să îi permită victimei să meargă la Medicină Legală pentru a-şi scoate certificat medical. Deţinutul a avut o înfăţişare într-un proces la Mureş şi a reuşit abia acolo să se prezinte la un medic legist.

„În 7 martie s-a dispus reţinerea celor patru funcţionari ai penitenciarului Codlea, urmând ca ei să fie prezentaţi Curţii de Apel Braşov cu propunere de arestare preventivă", ne-a declarat Camelia Dumitrescu, purtător de cuvânt la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

UPDATE 9.00. Potrivit unor surse, ancheta a început după ce mai mulţi deţinuţi i-au acuzat de violente pe gardieni. Ei au lansat acuzaţii că angajaţii penitenciarului au intervenit în forţă pentru a aplana o bătaie izbucnită între deţinuţi. Se pare că ofiţerii ar fi făcut declaraţii false pentru a-şi acoperi faptele.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Codlea spune că vizaţi de anchetată sunt patru ofiţeri şi un agent. „Noi am trimis mai multe date solicitate de Parchetul Curţii de Apel Braşov. Nu avem încă nicio informare oficială depsre reţinerea lor. Dacă se va începe urmărirea penală ei vor fi puşi la dispoziţie pentru cercetări. Dacă se va dispune aresterea vor fi suspendaţi din funcţie", a declarat Dan Rusu, purtător de cuvânt la Penitenciarul Codlea.

Revenim cu detalii!

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite