26.000 de brăileni la vaccin, de frica AH1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dozele de imunizare din sezonul actual împotriva gripei includ şi tuplina împotriva virusului AH1N1.

24 de doctori brăileni au dat concedii medicale aiurea, iar doi "pacienţi" au pierdut banii!

Până acum, 26.000 de brăileni s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere începând din luna noiembrie a anului trecut. Dintre aceştia, peste 13.000 sunt persoane de peste 65 de ani, vaccinate gratuit.
Direcţia de Sănătate Publică Brăila a primit, la începutul lunii noiembrie 2010, un număr de 28.600 doze de vaccin antigripal de sezon. Acestea au fost consumate aproape în totalitate, 26.610 brăileni fiind vaccinaţi.


Chiar şi aşa, numărul de viroze respiratorii este în creştere. Peste 500 de brăileni au fost diagnosticaţi săptămâna trecută cu viroze respiratorii acute, pneumonie sau gripă. Este vorba despre gripă sezonieră. Deocamdată, la Brăila, nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu gripa AH1N1.

„Nu avem suspiciuni de gripă porcină. Monitorizăm în permanenţă cazurile. Din suspiciunile de gripă sezonieră, se iau probe biologice şi se trimit pentru analize la Institutul Cantacuzino", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Vaccinul pentru acest sezon împotriva gripei include şi tulpina AH1N1.


30 -35 de lei, vaccin din import

Prin urmare, cea mai bună protecţie împotriva îmbolnăvirii de gripă, fie ea şi porcină, rămâne imunizarea cu vaccinul existent în acest moment în farmacii.

„Vaccinarea antigripală rămâne măsura principală de profilaxie. Alte măsuri sunt evitarea aglomeraţiei, purtarea de haine corespunzătoare, adaptate condiţiilor meteo, alimentaţia bogată în vitamine şi mişcarea în aer liber", ne-a mai spus dr. Andreia Gavrilescu.

image

Ioana Baciu: „Mă voi vaccina, fiindcă văd că se moare de gripă porcină". FOTO: A.BARANGA


Pentru cei interesaţi să se vaccineze, la ora actuală mai există 1.990 doze de vaccin, dintre care 1.935 pentru medicii de familie şi 55 în stocul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.
Vaccinul se poate procura şi din farmacii contra unei sume între 10 şi 350 de lei, în funcţie de producător, totuşi la majoritatea farmaciilor din oraş dozele de vaccin s-au epuizat.
„Anul trecut am făcut vaccinul, dar anul acesta, nu. Am omis. Probabil că în zilele viitoare o să-l cumpăr, dacă mai găsesc, şi mă voi vaccina, fiindcă văd că au apărut din nou cazuri de gripă porcină şi chiar se moare din cauza asta", ne-a spus Ioana Baciu.


Persoanele care beneficiază de vaccinare antigripală gratuită sunt bolnavii cu afecţiuni cronice, gravidele, personalul medico-sanitar şi auxiliar, persoanele cu vârste între 6 luni şi 64 de ani asistate în instituţiile de ocrotire sociale şi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite