Victor Corcodel, maratonistul dependent de agheasmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face zilnic alergări şi predă la o şcoală sătească. Practică terapia cu argilă şi bea doi litri de lapte pe zi

La cei 79 de ani ai săi, Victor Corcodel aleargă zilnic câte cinci kilometri. Pură plăcere. Competiţiile de maraton pentru veterani au devenit pentru el un prilej de a-şi testa limita rezistenţei şi de a trăi sănătos.

Laura Stoian, alias Lorra Music din Brăila: Visează la o carieră muzicală internaţională

Adrian Simion, profesorul care a fondat Liceul de Artă şi „Micul Darclee”


Invită la mişcare


„Am un program de viaţă extrem de sănătos. Mă trezesc dimineaţa la ora 4.00, beau o cană de lapte, îmi fac rugăciunea, iar apoi mă apuc de sport. Alerg, trag de haltere şi fac exerciţii la bară. Vecinii cred că sunt nebun, dar nu imi pasă. La cei 79 de ani sunt perfect sănătos. Sunt dependent de sport şi de agheazmă", ne povesteşte Victor Corcodel.


Şi-a descoperit această pasiune în urmă cu aproape 40 de ani. De atunci nu ratează niciun maraton sau concurs sportiv şi este unul dintre veteranii maratonişti foarte apreciaţi.


„Totul a început prin 1971, când am decis să fac puţină mişcare. Am început să alerg şi....nu m-am mai putut opri. Aşa am ajuns să alerg la foarte multe maratone organizate în ţara, dar şi în străinătate. Un concurs în care aleargă mii de oameni este o experienţă unică", a spus gălăţeanul.
La 73 de ani a participat la Campionatele Europene de Pistă pentru Atleţii Veterani, din Arhus-Danemarca. A alergat în numele României primind două diplome şi o medalie.


Povesteşte şi acum cu entuziasm despre clipele acelea unice: „Când s-a cântat, pe stadionul din Arhus «Aleargă, aleargă, nu te lăsa/Aleargă, aleargă, e viaţa ta!», mi-au dat la crimile. În aşteptarea startului am trăit emoţii ca la examenele date la Iaşi, la Universitate. Nu am pierdut prilejul de a face baie în Marea Nordului", spune maratonistul.


Secretul care îl ţine vioi este un medicament cu efecte miraculoase numit argilă. „În fiecare an cumpăr 2-3 kilograme de la inginerul farmacist Mircea Bocan, din Alba Iulia. Oriunde aş fi, la mine e regulă: nu plec fără argilă sterilizată şi un pahar în care s-o amestec cu linguriţa. O ţin o noapte în apă, la dizolvat, iar dimineaţa o beau pe stomacul gol. O jumătate de oră după aceea nu beau nimic. „Zgura" rămasă pe fundul paharului o folosesc după bărbierit, ca mască de ten. De la argilă nu se aruncă nimic. Alimentarele mele sunt Plafarul şi Apicola", ne-a povestit profesorul.


A lucrat în învăţământ 58 de ani. S-a despărţit cu mare greutate de şcoală şi elevi. „Am predat filosofie, istorie şi română. După ce m-am pensionat, am rugat Inspectoratul Şcolar să-mi dea repartiţie la una dintre şcolile unde nu se înghesuie nimeni. Aşa am ajuns să predau în Basarabia şi Vrancea", a încheiat profesorul.

Întrebări şi Răspunsuri


Se spune că sunteţi un mare consumator de lapte. Aşa este?


„Cât să pot trăi normal, am nevoie în fiecare zi de doi litri de lapte. Acest aliment valoros este nelipsit din frigider. Dacă nu beam lapte natural nu ajungeam să alerg în Danemarca şi să fiu unul dintre cei 3.700 de concurenţi strânşi acolo".


Ce-i sfătuiţi pe tineri?


„Să facă multă mişcare. Orice fel de sport este benefic pentru sănătate.Mă ghidez după «Mens sana in corpore sano» (O minte sănătoasă poate sta doar într-un corp sănătos). Din păcate, mulţi tineri preferă să stea în faţa calculatorului. Vina aparţine părinţilor şi profesorilor. Efectele negative se vor vedea în timp".


Ce-i place


Îmi place să am activitate în fiecare zi, să fac sport şi, desigur, să mă hrănesc sănătos. Admir oamenii sinceri, veseli şi ambiţioşi. Profesia de cadru didactic este viaţa mea. Nu mă pot despărţi de şcoală şi copii.


Ce nu-i place


Nu-mi plac oamenii vanitoşi, bârfitori şi ranchiunoşi. Mă ţin departe de lumea politică şi circul mediatic de la televizor. De asemenea, nu-mi plac oamenii leneşi şi cei care îşi urmăresc doar interesul propriu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite