Portret: Lucica Curcumeli scrie și implementează proiecte europene/Vezi aici traseul său profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginer de profesie, a început să lucreze cu proiecte abia după ce a ajuns la Brăila. A început să îi placă, a învățat continuu și acum îi învață și pe alții cum se pot câștiga bani europeni.

Locuia în Reșița când a decis să opteze pentru cursurile Facultății de Mecanică. Își amintește cu plăcere că primul loc de muncă a fost la Cooperativa Meșteșugărească „Viitorul" Reșița. Acolo a muncit ca inginer mecanic în cadrul Biroului Producție din 1984 până în 1987.

Căsătorită cu un brăilean, în 1987 s-a mutat la Brăila. A lucrat la Centrul de Cercetare Științifică și Inginerie Tehnologică pentru Utilaje de Construcții. După revoluție s-a transferat la Ceprorex, iar mai apoi la Pancronex fiind implicată în primul Program de Măsuri active de combaterea șomajului desfășurat în perioada 1997 - 1998.

Portret: Horia Cioranu este poliţistul căruia mineriada i-a marcat viaţa

„Au fost trei măsuri active implementate de trei unități de implementare locală, printre care și Pancronex unde eram angajată. Atunci am început să lucrez cu proiecte", explică Lucica Curcumeli.

Un nou început

După terminarea proiectului a început să lucreze pentru Fundația Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii Brăila (CDIMM), fiind în prezent directorul executiv al acesteia.

„CDIMM este locul în care m-am dezvoltat, am învățat, am implementat și am coordonat mai multe proiecte. Am ajutat instituțiile, pe de o parte Întreprinderile Mici și Mijlocii pentru a scrie și implementa proiecte, iar de pe alta am dus la bun sfârșit proiectele Fundației pentru diverse grupe țintă: șomeri sau angajați", spune Lucica Curcumeli.

Polițistul care a uitat de medicină când a descoperit computerul

De altfel, Fundația CDIMM se numără printre primele care au început să implementeze proiecte în Brăila, de multe ori fiind parteneri în proiecte cu alte organizații asemănătoare.

Profesionalist prin formare continuă

Inginerul a urmat cursuri de specializare fiind în prezent printre puținii care stăpânesc metodele și tehnicile de medierea muncii, de inițiere antreprenorială, de accesare și implementare a proiectelor finanțate prin UE, dar este și furnizor de formare profesională a adulților.

Numai în ultimii cinci ani a participat la implementarea mai multor proiecte prin care a venit în sprijinul brăilenilor: „Program integrat de formare profesională, asistență și consultanță pentru managementul de vârf, mediu și de linie din companiile brăilene", „Servicii de sprijin pentru Dezvoltarea Afacerilor", „Sistem integrat de măsuri active de ocupare", „Sistem participativ pentru Dezvoltarea economică locală durabilă", „Calitate înainte de toate", „Măsuri active de ocupare", „Promovarea capitalului Uman prin formare profesională", „Eurorural", „O șansă pentru viitorul tău" sau „Dezvoltă-te profesional cu noi!".

Portret: Lorena Frâncu este solistă de muzică populară şi uşoară/Vezi aici premiile câștigate de micuța interpretă

Întrebări și răspunsuri

Care sunt cele mai mari realizări?

„În primul rând copilul și familia. În al doilea rând faptul că am format oameni. Pentru mine contează foarte mult proiectele pe care le-am realizat, faptul că suntem o echipă aici cu care am reușit să punem în aplicare ceea ce ne-am propus".

Brăilenii sunt interesați de scrierea și punerea în practică a proiectelor?

„Am scrie proiecte multe pentru microîntreprinderi atât pentru cei din Brăila, cât și pentru cei din Galați, Vrancea sau Tulcea".

Cum era munca pe proiecte la început și cum e acum?

„A scrie un proiect acum este altfel, presupune mult mai mult efort decât acum câțiva ani. Documentația acum este mai stufoasă".

Ce-i place

„Îmi plac relațiile corecte între parteneri, îmi place să ne respectăm reciproc, să ne sprijinim, să colaborăm, să fim o echipă în adevăratul sens al cuvântului pentru a avea la final rezultate așa cum ne-am dorit, pentru ca proiectul să iasă așa cum trebuie".

Ce nu-i place

„Nu-mi place faptul că birocrația este prea mare pe proiecte, sunt foarte multe documente de întocmit. Mai mult pierdem timpul să facem hârtii decât să implementăm proiectul propriu-zis și să ne ocupăm de om. Ar fi mai bine să avem mai mult timp să ne ocupăm de proiect. De asemenea nu-mi place neseriozitatea unor întreprinzători".

Portret: George Alexandru livrează pizza cu licenţa în buzunar

Profil

Născută. 1 aprilie 1960, Gătaia, județul Timiș

Studii. Facultatea de Mecanică, Secția TCM din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia"

Profesie. Inginer

Familie. Căsătorită, un copil

Portret: Tudor Şerban: „Animaţia din România a rămas în epoca de piatră”/Vezi aici traseul profesional al tânărului

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite