PORTRET: Ion Bălan a condus de două ori Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dramaturg, consilier la Cultură, director de teatru şi de ziar, fost ofiţer în Departamentul Securităţii Statului, Ion Bălan este în primul rând un iubitor al locurilor natale.

Oriunde l-au purtat paşii, Ion Bălan s-a întors, mereu, în oraşul copilăriei.
„Cum să nu iubeşti Brăila, oamenii şi cultura ei, cum să nu te întorci mereu, indiferent unde te-ai afla? Brăila, oraşul cu salcâmi, cu toate bisericile Levantului, cu palatele marilor angrosişti de cereale ale Europei şi casele negustorilor români, turci, greci, armeni, evrei, bulgari, albanezi şi restul lumii", spune Bălan.

Portret/Livia Mihaela Frunză, în antologie, alături de Ana Blandiana

PORTRET / George Petrenco este artistul-jurnalist care a schimbat o lege


S-a născut la margine de Bărăgan, în Comăneasca. În 1942, a rămas orfan de tată. Tatăl său, Dumitru, a căzut la Stalingrad, înfruntând cohortele de bolşevici.
„Copilăria mea a fost plină de brutalităţi, dar frumoasă. Toamna, când începeau şcolile, mama ne întreba dacă am trecut clasa. Şi eu, şi sora mea eram premianţi", povesteste fostul orfan de război.


Bălan a trecut prin toate marile evenimente ale României, a cunoscut foametea din '47 şi a asistat la prăbuşirea „orânduirilor". A cântat imnurile României din ultimii 70 de ani, de la „Trăiască Regele", continuând cu „Zdrobite cătuşe", „Trei culori cunosc pe lume" şi până la „Deşteaptă-te române!". Nu şi-a negat, însă, niciodată obârşia.

De la Ziaristică, la Securitate

S-a mutat împreună cu mama şi sora în Radu Negru, a fost laminorist, iar în '53 a intrat la Facultatea de Ziaristică. După un an, a ales Securitatea Statului - deşi bunicii fuseseră liberal respectiv ţărănist, iar tata simpatizant al Mişcării Legionare.
Din 1956, a lucrat la Contraspionaj, iar la începutul anilor '60 a fost de două ori la Moscova. A fost la un pas de a fi expulzat, pentru „atitudine antisovietică". S-a ocupat de marinarii străini şi de spionii ruşilor, iar în 1962 a înfiinţat compartimentul 110 anti-KGB şi sateliţi. A fost locţiitor al şefului Inspectoratului Judeţean Brăila al MI, iar din '84 şi până în '85, şeful UM 0910 Bucureşti.


Marea sa dragoste a fost şi a rămas teatrul. S-a apucat de scris piese de teatru la îndemnul lui Nicu Carandino - ziarist român deportat la Rubla.
„Majoritatea pieselor jucate le-am scris pentru actorii teatrului brăilean, lucru care m-a ajutat enorm să creez roluri memorable: Panait Istrati în „Martor şi Judecător", Codârlă şi Anton în „Pânda", pescarul şi şefa deţinutelor în „Blestemul Sânzienelor", povesteşte Bălan.


A fost director al Teatrului „Maria Filotti" de două ori, între 1986-1990 şi 1995-2000. În calitate de director, a adus glorie Brăilei, cu „Chira-Chiralina" (aclamată în Franţa) şi a fost gazda a trei ediţii ale Festivalului „Hariclea Darclee".

Întrebări şi răspunsuri

Aţi fost student la Ziaristică. Ce părere aveţi de controversata presă postdecembristă?

Jurnalismul este o profesie pe care trebuie să o facă jurnalistul şcolit pentru acest lucru, aşa cum medicina este făcută de către medici. Îmi pare rău că presa, care trebuie să fie de partea cititorilor, este uneori mijloc de dezinformare şi manipulare.

Ca şi ofiţer de Securitate, v-aţi aflat vreodată în pericol?

Da, de mai multe ori. În munca mea de informaţii şi contrainformaţii, m-am aflat în bătaia puştii. E o muncă în care lichidarea fizică este un procedeu de lucru.

Ce-i place

Îmi plac fotbalul, tenisul de masă şi boxul. Îmi plac toate jocurile de societate - cărţi, poker. Îmi place să joc rummy, avem chiar o echipă, ne întâlnim de două ori pe săptămână şi jucăm. Îmi place, de asemenea, să joc table. Orice, dar care nu se joacă pe bani.

Ce nu-i place

Nu-mi place kick-boxul. Acela nu este sport, este masacru. Nu-mi place summo. Mă deranjează brutalitatea în sport, în special cea din handbalul feminin. Nu-mi place violenţa în sport şi în limbaj, violenţa stradală, mitocănia, laşitatea, minciuna şi parvenitismul.


Profil

Născut: 28 august 1934, Comăneasca, Brăila.
Studii: Facultatea de Ziaristică; Facultatea de Drept Iaşi.
Ocupaţie: Pensionar; membru al Senatului TMF.
Familie: Căsătorit, are un fiu şi un nepot.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite