PORTRET / George Petrenco este artistul-jurnalist care a schimbat o lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A cântat alături de cele mai mari nume din muzica uşoară românească şi, ca jurnalist, poate spune că a reuşit să schimbe măcar viaţa unui om în bine.

A început să cânte din anul 1977 la formaţia de estradă a Clubului Progresul, actualul Promex, iar după doi ani de zile a primit şi confirmarea talentului, când a câştigat premiul întâi la Concursul de Muzică Uşoară „Excav 79".
După acea experienţă a început să participe la diverse concursuri naţionale.

„Am participat la „Steaua Dunării" - Galaţi, „Steaua Litoralului" - Constanţa, „Luceferi de metal" - Hunedoara, „Lotca de aur" - Brăila şi multe altele", ne-a povestit George Petrenco.

Au urmat multe turnee prin toată ţara, având trei impresari, cântând alături de cele mai mari talente ale muzicii uşoare româneşti: Cătălin Crişan, Aurelian Andreescu, Mihaela Runceanu, Carmen Rădulescu, Viorela Filip, Adrian Enache, Loredana Groza.

Cu nume grele

De asemenea, a colaborat cu mai mulţi compozitori cunoscuţi. „Am colaborat cu compozitorii George Grigoriu, revenindu-mi piesa „Dunăre, Dunăre", scrisă special pentru Brăila. Am colaborat cu Viorel Gavrilă, Dan Dimitriu, Dumitru Lupu, Eugen Bertea", ne-a spus solistul.

Ultimul premiu luat în calitate de artist a fost în anul 2008 la prima ediţie a concursului „Karaoke Star - Vedetă pentru o zi". În momentul de faţă lucrează la un CD, primul din carieră.

„Îmi doresc să-mi scot un CD cu 11 sau 12 piese româneşti, piese noi, nu preluări sau remixuri mai vechi. Acesta o să fie primul CD. Mi-am dorit foarte mult să îmi scot acest CD, dar problema financiară nu mi-a permis, iar pe unde am fost pentru sponsorizare, nu am fost ajutat. M-am hotărât să îl finanţez eu şi, găsind şi oameni cu suflet, încerc să îmi împlinesc visul", ne-a povestit interlocutorul.

A schimbat viaţa unui om

Pe la jumătatea anilor 1990, a început să lucreze şi ca jurnalist. Mărturiseşte că de-a lungul anilor meseria de jurnalist i-a oferit multe satisfacţii, ba chiar a ajutat la schimbarea unor situaţii.

„În anul 2000 eram colaborator local la un post tv central, iar Radu Coşarcă, şeful meu pe acea vreme, m-a trimis să realizez un material în cartierul Brăiliţa, cu un brăilean e nu avea mâini şi picioare. Situaţia lui era precară, el fiind cu handicap, nu beneficia de pensie fiindcă lucrase la negru în Turcia, iar legislaţia românească nu permitea ca şi cel ce îl îngrijeşte, adică soţia, să fie remunerat", ne-a spus George Petrenco.

După difuzarea materialului pe postul naţional, ministrul muncii de pe vremea aceea a schimbat actul normativ de lege, făcând ca şi aceia care îngrijesc de persoanele cu handicap să beneficieze de ajutor material.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ar fi să alegeţi între muzică şi jurnalism, ce aţi alege?
Cu siguranţă muzica şi asta din cauză că meseria de solist o practic de când eram mic, iar meseria de jurnalist o pun pe locul doi deoarece nici nu visam vreodată să ajung să lucrez în acest domeniu frumos.

Cum aţi ajuns să lucraţi în presă?
În presă am ajuns în anul 1994. La acea vreme, după ce am venit de la Cluj, unde am cântat trei ani de zile la un restaurant, m-am angajat ca operator tv la Cony-Sat, iar de atunci am rămas în breasla jurnalistică. Am lucrat şi în presa tv, acum lucrez în presa scrisă.

Ce-i place

Muzica, deoarece este un hobby. Îmi place muzica uşoară românească şi numai românească, neacceptând muzica cu text străin având în vedere că trăim în România. Îmi plac călătoriile, deoarece în timpul turneelor în întreaga ţară încă nu am reuşit să văd România în întregime.

Ce nu-i place

Oamenii mincinoşi, linguşitori, neadevărul făţiş şi să-i văd pe oamenii care suferă, în general, din cauza sărăciei sau fiindcă sunt bolnavi. Nu-mi place muzica interpretată de artişti români în altă limbă, având în vedere că după Revoluţie mulţi cântăreţi care nu au ce căuta pe scenă, se afirmă, iar la câteva apariţii, dispar.

Profil
Născut:
11 februarie 1960, localitatea Chilia Veche, judeţul Tulcea
Studii: Bacalaureatul
Ocupaţie: Jurnalist
Familie: Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite