Portret: Marian Taifas este "doctorul de suflete" care a testat sute de infractori cu detectorul de minciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este psiholog şi criminalist cu vastă experienţă. Este mulţumit când, cu ajutorul poligrafului, un suspect îşi dovedeşte nevinovăţia.Marian Taifas, ofiţerul psiholog al Poliţiei brăilene, a consiliat victime şi familii ale victimelor.

Este expertul criminalist care se ocupă de vestitul poligraf („detectorul de minciuni").

Ajută poliţiştii, la serviciu, dar şi brăilenii de rând, la cabinet, după orele de program.

Ultima oară, a fost contactat de părinţii unui băiat care a căzut în patima drogurilor.

„Vreau să ajut, să fiu de folos. În momentul în care vii şi te deschizi psihologului, problema ta devine problema psihologului. E la fel ca la preot, la spovedanie", ne-a spus ofiţerul psiholog.

Portret: Dumitru Panţuru este matematicianul care a bătut calculatorul

„Între psiholog şi psihiatru"

Marian Taifas a absolvit Facultatea de Psihologie a Universităţii Bucureşti, în anul 1986. Fiind al doilea pe lista absolvenţilor (ca medie), i s-a permis să aleagă oraşul în care urma să fie profesor, şi a ales Drobeta-Turnu Severin.

În 1990, a venit la Brăila, ca să-şi desfăşoare activitatea în învăţământ. Din anul 1994, Taifas a intrat în Poliţie, în cadrul Laboratorului de Detecţie a Comportamentului Simulat - vestitul „detector de minciuni" sau poligraf.

„Am avut sute de oameni în fotoliul de la poligraf. De la fiecare am avut ceva de învăţat. După-amiaza, stau în cabinet şi încerc să-i învăţ pe oameni să facă distincţie între psiholog şi psihiatru. Medicul psihiatru se ocupă de partea patologică, de patologia psihicului uman. Psihologul este «doctorul de suflete»", ne-a mărturisit specialistul criminalist.

Portret: Dan Gheorghe este jandarmul îndrăgostit de carte veche

„Se poate şi altfel"

În 1999, Marian Taifas a fost victima unui grav accident auto, în urma căruia a stat în comă 19 zile.

„Medicii nu-mi mai dădeau mari şanse de viaţă. Nu am niciun merit că trăiesc, datorez faptul că m-am întors la viaţă numai Lui Dumnezeu", ne-a spus specialistul.

Psihologul poliţiei - el însuşi un creştin ortodox adevărat - vrea să realizeze, în premieră, o şcoală de psihoterapie ortodoxă.

În Rusia, o astfel de şcoală are deja tradiţie. Dat fiind faptul că românii sunt un popor de oamenii evlavioşi, efectele benefice obţinute sunt ca şi garantate.

„Când intră cineva în cabinetul meu şi vede o icoană, se linişteşte. Oamenii văd că se poate şi altfel. La poliţie, de exemplu, s-a dovedit că mărturia cuiva poate fi obţinută şi altfel decât prin frică", ne-a spus psihologul.

Taifas spune că cea mai mare satisfacţie a sa, ca psiholog, este atunci când, ajutat de aparatul poligraf, reuşeşte să dovedească nevinovăţia, nu vinovăţia suspectului.


Portret: Marina Berbecaru a dat Austria pe Brăila


Ce-i place

Îmi place să cunosc cât mai mulţi oameni şi îmi place să cunosc Cuvântul Lui Dumnezeu. Sunt un om credincios, merg în mod constant la biserică. Îmi place să găsesc modalităţi de a ajuta oamenii. Îmi place munca pe care o fac şi îmi place să le fiu de folos semenilor mei.

Ce nu-i place

Nu-mi place fariseismul, indiferent de tip, fie el fariseism politic, social sau de orice altă natură. Nu-mi plac oamenii care vor să pară ceea ce nu sunt (şi care nu pot fi!). Nu-mi plac persoanele prefăcute, fără suflet, cei care nu au respect faţă de Dumnezeu şi le fac rău semenilor.

Întrebări şi răspunsuri

Datorită pasiunii şi muncii dvs., aveţi satisfacţii profesionale ?

M.T.: "Da, am o adevărată «colecţie de suflete». În timp ce alţii se laudă că au colecţii de artă sau numismatică, eu mă laud cu această colecţie de suflete".

Vă afectează cazurile pe care le instrumentaţi?

M.T.: "În condiţiile în care aflăm ceea ce aflăm şi vedem atâtea cazuri grave, mi-am impus să nu mă mai uimească nimic. Am fost la locul crimei, inclusiv în dosarul «Negoiţă». Încerc să nu mă implic emoţional, pentru că experţii criminalişti trebuie să aibă sânge rece. Totodată, pătrund în mintea celor care fac astfel de fapte".


Profil

Născut: 17 octombrie 1962, Brăila.
Studii: Facultatea de Psihologie a Universităţii Bucureşti.
Funcţie: Ofiţer psiholog (expert poligraf) - IPJ Brăila.
Familie: Căsătorit, doi copii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite