Portret: Marina Berbecaru a dat Austria pe Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incredibil, dar adevărat. O brăileancă a preferat să învețe la Grupul Școlar „Anghel Saligny", decât să studieze într-o școala prestigoasă din Austria. Motivul: discriminarea de naționalitate.

După ce a studiat timp de trei ani într-o școală din Austria, Marina Berbecaru, a decis să revină în țară, în orașul natal, și să-și continue studiile.

„Erau profesori care făceau discriminări de naționalitate și eu am simțit acest lucru pe pielea mea. Prietenii mi-au povestit că într-un an la examenul lor final, un fel de bacalaureat de la noi, doi români au fost respinși din simplul motiv că erau români. Apoi, când dădeam teste, dacă ceilalți luau nota 1 și 2, eu trebuiam să iau 4, echivalent cu șase la noi. Toate aceste șicane s-au adunat și m-au determinat să revin în țară", spune eleva.

image

Se va întoarce în Austria

Cu toate acestea, Marina ne povestește cu zâmbetul pe buze despre un concurs la care s-a clasat pe locul II.

„La sfârșitul semestrului al doilea din clasa a VIII-a s-a organizat Concursul de Matematică Cangurul, unde am participat și spre uimirea mea am obținut 96 de puncte, deși nu știam foarte bine limba germană și culmea, pe primul loc a fost un turc și nu un austriac", spune Marina.

Fire dinamică, prietenoasă și curioasă, Marina Berbecaru are de gând să se întoarcă în Austria, dar numai după finalizarea facultății, când va fi stăpână pe ea, astfel încât să poată face față răutăților stăinilor.

image

„Cu șurubelnița și cu ciocanul"

Dăm timpul înapoi și aflăm că Marina Berbecaru a terminat Școala „Aurel Valicu", iar după examenul de capacitate, ea a fost repartizată chiar la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu".

„Am făcut două luni la Colegiul Bălcescu și apoi am aflat că voi pleca să studiez în Austria la un liceu cu profil economic. Nu regret alegerea făcută și nu-mi pare rău", spune Marina.

De data aceata, tânăra a ținut morțiș să studieze la un liceu cu profil tehnologic, pentru că spune ea, cine vrea să învețe o poate face oriunde.

image

„Am ajuns în tara și am căutat pe internet un liceu tehnologic pentru că vreau să devin inginer, iar liceele prestigioase din oraș nu îmi ofereau această posibilitatea", spune hotărâtă Marina.

În prezent elevă în clasa a XI-a la Grupul Școlar „Anghel Saligny", profil tehnician operator tehnică de calcul, Marina Berbecaru participă la diverse olimpiade, concursuri și chiar sesiuni de comunicări științifice pentru studenți. Grație rezultatelor obținute, ea are încă de pe acum locul asigurat la două facultăți din țară.

„Vreau să mă fac inginer. Îmi place să stau cu șurubelnița și cu ciocanul în mână, cu flexul, dar si cu bormașina", conchide Marina.

Întrebări și răspunsuri

image

Cum ți s-a părut sistemul de învățământ din Austria?

„Austriecii ştiu cum să-i atragă pe elevi la ore, cum să le capteze atenția. Spre exemplu, la diferite ore, unde aveam materiale de vizualizat, profesorii veneau cu prezentări power point deosebite, ori cu filmulețe. În plus, școala organiza diverse activități de caritate. Am prins și eu „Săptămâna supelor", unde cine dorea venea de acasă cu supă preparată și o vindea în timpul pauzelor elevilor, banii strânși fiind donați"

Cum te-a schimbat experiența austriacă?

„Cât am stat în Austria am început să fiu atrasă de fizică, matematică și chimie, materii care nu mă atrăgeau în țară. Asta pentru că laboratoarele arătau foarte diferiti și erau foarte bine dotate. Si tot timpul eram curioasă să aflu cum pot utiliza instrumentele din laboratoare".

ce-i place

„În primul rând îmi place matematica și din acest motiv particip și la foarte multe concursuri. Tot legat de școală îmi plac fizica și IT-ul. Îmi place sportul deoarece cred că este foarte benefic pentru sănătate și important pentru condiția fizică. De asemenea, ador excursiile pentru că îmi place să văd locuri noi".

ce nu-i place

„Nu agreez violența sub nicio formă, minciuna și trădarea. Violența mi se pare cea mai absurdă cale de a realiza ceva, minciuna are picioare scurte și iese la iveală, iar trădarea este josnică. Un prieten adevărat nu te trădează niciodată, iar cel care te trădează nu se poate numi prieten".

Profil
NĂSCUTĂ. 15 ianuarie 1991, Brăila
STUDII. clasa a XI-a
OCUPAȚIE. elevă
FAMILIE. singură la părinți

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite