FOTOGALERIE/Lecţie deschisă de geografie şi istorie locală, la bordul navei Borcea, oferită elevilor de la Palatul Copiilor Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţată din timp plimbarea pe Dunăre cu nava cu aburi şi zbaturi Borcea, navă aflată în patrimoniul naţional secţia tezaur tehnic, acţiunea a atras la deschiderea anului şcolar de la Palatul Copiilor peste 300 de copii, majoritatea însoţiţi de părinţi. Din cauză că nava poate lua la bord numai 200 de oameni vaporul a efectuat trei curse a câte o oră pentru a le oferi tuturor bucuria unei plimbări de neuitat.

Galerie foto aici

Puzderie de copii însoţiţi de părinţi sau bunici au luat cu asalt debarcaderul unde este acostată nava Borcea.

CITEŞTE ŞI:

După două luni de repaos, nava Borcea pleacă la drum cu elevii Palatului Copiilor Brăila

FOTOGALERIE:Un conac, monument de arhitectură, păstrat de comunişti a fost lăsat în paragină de proprietari

La ora 11.00 prima serie a pornit în plimbare pe fluviu, până la insula Arapu din cadrul rezervaţiei Balta Mică a Brăilei.

„Este pentru prima dată când merg cu nava aceasta. Este ceva curios pentru că ştiu că este foarte veche. Mi-a plăcut că se vede motorul cum funcţionează", ne-a spus entuziasmat Claudiu Turiac de 10 ani.

image

Andrei Romaneţ de 13ani, de la cercul de Karting a mai avut ocazia să se plimbe cu nava Borcea.

image

„Îmi place foarte mult nava pentru că face puţin zgomot. Vara aceasta am fost cu părinţii în Delta Dunării cu motonava Dobrogea. Este modernă dar face zgomot nu ca Borcea", ne-a spus puştiul care deja se pricepe la motoarele cu ardere internă, activând la cercul de carting de la vârsta de 7 ani.

Lecţie pe vapor

image

„Sunt binevenite aceste mici excursii pe Dunăre pentru că la clasa a IV-a se predă copiilor geografia şi istoria judeţului. Zona Dunării este mai puţin accesibilă, uar dintr-o astfel de excursie copii pot căpăta informaţii pe care le-ar înţelege mai greu de la o simplă predare în clasă. Dar cel mai important este că pot lua contact direct cu aceste zone care poate într-o zi vor deveni atracţii turistice", ne-a declarat Anica Cuconu de la Şcoala Petru Maior.

Pentru unii dintre copii aflaţi pe Borcea, Dunărea aproape că nu mai are secrete.

Este vorba de elevii de la cercul de Orientare Turistică.

image

„Noi facem tot ce putem pentru popularizarea minunatelor locuri d e lângă Dunăre. Ca dovadă până acum am organizat deja trei ediţii ale Concursului Naţional de Orientare Turistică şi locaţiile în care acesta s-a desfăşurat au fost în Balta Mică a Brăilei. Copii de la cercul nostru au învăţat tehnici de supravieţuire şi de orientare fără echipamente speciale care ar putea constituii baza unui film cum sunt cele prezentate de canalele Discovery şi National Geografic", ne-a declarat, la bordul navei, instructorul acestui cerc, Ghiţă Nedelcu, fost ofiţer în cadrul Batalionului 528 Cercetare.

Comandantul Ilier Trincu şi şeful mecanic Ilie Mogoş, au avut de răspuns puzderiei de întrebpări legate de istoria bătrânului vapor.

"Se numeşte vapor, pentru că în vremurile când au apărul motoarele cu abur se făcea astfel o distincţie între corăbii şi navele cu aburi. Denumirea, provenită din limba franceză a fost aceea de vapor. Se mai foloseşte în special pentru navele cu maşini cu abur care mai există în lume şi denumirea de Steamer, provenită din engleză", le-a explicat comandantul Tincu copiilor care nu s emai săturau privind sistemul de biele care acţionează zbaturile.

image

"Ca de fiecare dată când ieşim în larg, mă bucur alături de copii alături de părinţii lor şi împreună cu echipajul încercăm să-i facem să fie pe deplin fericiţi şi mai presus de orice în siguranţă în cele câteba ore de marş", ne-a declarat din cabina de comandă, comandantul vaporului Borcea, Ilie Tincu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite