Huzureală socială pe banii statului/Vezi aici cum reacţionează autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii stau la cozi interminabile pentru ajutoarele la căldură
Oamenii stau la cozi interminabile pentru ajutoarele la căldură

Zeci de mii de brăileni primesc ajutoare de la stat, sub diverse forme, fără să ofere nimic în schimbul banilor sau alimentelor comunitare, spre exemplu. Autorităţile brăilene conştientizează amploarea fenomenului dar ridică din umeri neputincioase, atâta timp cât unele subvenţii sunt reglementate prin lege sau hotărâri de Guvern.

Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a început să fie deranjat de numărul mare de asistaţi social pe care-i are de suportat municipalitatea. Edilul este conştient că sunt multe cazuri în care este într-adevăr necesară intervenţia autorităţilor, dar spune că foarte mulţi brăileni s-au învăţat să ceară bani sau alte lucruri fără să facă nimic în schimb.

Ba, mai mult, cei din urmă au şi o atitudine sfidătoare sau fac gesturi în genul celui care s-a urcat pe o antenă ca să protesteze că i s-a tăiat ajutorul social.

Simionescu a explicat că, în cazul acestuia, deşi a fost căutat la adresa pe care o dăduse, el nu mai stătea de mult acolo iar când, într-un final, a fost găsit de Poliţia Comunitară, nu a vrut să colaboreze cu autorităţile.

"Ajutoarele se pot da în condiţiile legii. Nu putem pentru unii într-un fel, iar pentru alţii în altul. Sunt persoane care beneficiază de o multitudine de astfel de ajutoare. Stau în locuinţe sociale, au venitul minim garantat, solicită ajutoare de urgenţă pentru diverse chestii, ajutoare de încălzire, au copii mai mulţi sau mai puţini şi au alocaţii....Sunt multe astfel de ajutoare pe care le primesc şi când pui întrebări de genul «şi tu ce faci pentru oraşul ăsta, ai căror locuitori, prin taxe şi impozite te întreţin pe tine?», ridică din umeri sau au şi alt tip de atitudine. Mai mult, unii nu se înscriu la venitul minim garantat ca să nu presteze orele acelea în folosul comunităţii, dar cer ajutor prin alte formule. Ba mai fac şi scandal că de ce nu primesc, de exemplu, ajutoare comunitare....." a comentat, recent, primarul.

Primarul Brăilei a mai făcut referire şi la faptul că mulţi dintre cei care vor ajutoare nu fac nici măcar efortul de a întocmi documentaţia de care au nevoie sau preferă să mintă legat de unele aspecte care, cred ei, le-ar dăuna, cum ar fi domiciliul.

"Sunt persoane neajutorate, bolnave, care într-adevăr au nevoie de sprijin, dar sunt şi unii care au învăţat să ceară mereu ajutoare şi când societatea le cere ceva, zic că nu. Aici mă refer inclusiv la cetăţeanul care s-a urcat pe stâlp. El a plecat din locul în care stătea, nu era de găsit, l-am căutat cu Poliţia Comunitară, l-am găsit într-un târziu, i-am zis că trebuie să îşi facă documentaţia, el nu vrea să o depună....Eu înţeleg supărarea, nenorocirile, nemulţumirile, dar trebuie să înţelegem că avem o lege şi fiecare trebuie să se supună. Nu e vorba de sumă, ci să se respecte nişte condiţii", a mai adăugat edilul.-şef.

Numai anul trecut, 23.000 de familii din municipiu au beneficiat de ajutoare pentru încălzire şi peste 15.000 de persoane trebuie să-şi ridice ajutoarele alimentare comunitare.

Citeşte şi

Peste 1.200 de pensionari brăileni au poprire pe pensie din cauza datoriilor

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite