GALERIE FOTO/Balta lui Terente şi patria vulturului codalb a fost declarată a doua deltă a Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula Mică a Brăilei este locul în care străinii vin să vadă cuiburile vulturului codalb. În balta în care banditul Terente şi-a făcut ascunzători, turiştii sunt invitaţi să vadă pasărea cu cea mai mare anvergură a aripilor din Europa.

GALERIE FOTO

Linişte, vegetaţie luxuriantă, păduri de salcâmi şi întinderi mari de nuferi care se deschid la un strop de soare. Şi păsări, multe păsări. Nu este Delta Dunării, ci o copie fidelă a ei.

Cele 10 ostroave de pe Dunăre, oaze ale naturii

"Balta se află la doar patru kilometri de oraş. Cu vaporul sau şalupa, călătorul ajunge în inima naturii în doar câteva minute", povesteşte Radu Moisei, directorul Parcului Balta Mică a Brăilei. Liniştea care domneşte peste acest ţinut este tulburată doar de zborul egretelor sau de ţipetele cormoranilor. Vulturul codalb este cea mai mare specie de acvilă din Europa şi a patra ca mărime din lume.

image

În Baltă au fost găsite trei cuiburi ale vulturului codalb. Turiştii ascultă cu nesaţ şi legenda lui Terente, celebrul bandit care a trăit în zonă. Amant focos, se spune că Terente a iubit sute de femei. Dar a avut şi alte păcate. A omorât oameni. Se ascundea de poteră în Baltă.

Chiar dacă mulţi nu ştiu de existenţa Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, străinii caută pe internet informaţii şi îşi rezervă locul din timp pentru paradisul verde.

„Sunt oameni interesaţi din Austria, Germania, nordul Europei şi nu numai", spune Valentin Buhaev, directorul „Bonasia", una dintre firmele care înlesnesc accesul în parc.

Turismul în zonă s-a dezvoltat în ultimii ani, iar posibilităţile de petrecere a unei vacanţe sunt diversificate. Cei care iubesc aerul curat pot merge cu cortul, rulota sau la căsuţe. Preţul pentru cort este de doi euro/zi/cort, iar pentru căsuţe este de cinci/euro/persoană.

Turiştii pot opta şi pentru cazarea la pensiuni în diverse locaţii ale parcului, la gospodăriile localnicilor.

„Noi punem la dispoziţia pensiuni de două margarete la Giurgeni, Ciobanu, Măraşu, Băndoiu, Chiscani, practic toate localităţile de lângă parc", spune Valentin Buhaev, preşedintele diviziei de turism.

Vizitarea parcului, 1 euro/zi

Şi cum Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este alcătuit dintr-o salbă de lacuri interioare, insule şi ostroave, cei care doresc să vadă măcar o mică parte din frumuseţile de aici sau vor să viziteze ascunzătorile secrete ale celebrului bandit Terente trebuie să calce pe urmele unui ghid. O plimbare prin parc costă un euro/zi. 

image

Ghidul trebuie plătit cu trei euro/zi/persoană, iar grupul trebuie să fie alcătuit din minim trei persoane. Plimbarea cu barca cu rame pe lacurile interioare sau pe traseele stabilite de agenţia de turism este zece euro/zi/cinci persoane, în timp ce transportul cu şalupa rapidă ajunge la 30 euro/zi/cinci persoane.

„Avem mai multe pachete turistice. Acesta includ cazarea, mese specifice cu produse şi preparate din peşte, pescuit sportiv, privitul, fotografiatul şi filmatul păsărilor din cele şapte turnuri de observaţie, turism de supravieţuire, tabere de cercetaşi, paintball, caiac-canoe, vizitarea bălţilor şi a ascunzătorilor lui Terente, dar şi căsătorii civile pe lacul Chiriloaia", spune Valentin Buhaev.

Frumuseţea şi unicitatea parcului este confirmată şi de directorul zonei, Radu Moisei: „În Baltă sunt peste 200 de specii de păsări, multe ocrotite la nivel european. Jumătate din avifauna României este aici".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite