Călăraşi: Cele 10 ostroave de pe Dunăre, oaze ale naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În amonte de Olteniţa se găsesc cele mai frumoase oaze ale naturii, ostroavele care găzduiesc mii de specii de păsări, animale şi plante ocrotite de lege, dar neexploatate turistic .

Pe Dunăre, între km 425 şi 300 se găsesc ostroavele sau insulele de pe Dunăre, adevărate „jungle” în care îşi găsesc refugiul specii de păsări sau animale rare, ocrotite prin lege. Acest lucru are un rol esenţial în salvarea ecosistemelor din întregul bazin al Dunării. Georgescu, Albina, Haralambie, Ciocăneşti, Pisica(Tărmaşan), Şoimul, Turcescu, Tiul, Cianul şi Fermecatul toate aceste 10 ostroave fiind monitorizate de Agenţia de Protecţia Mediului Călăraşi. În plus, ostroavele Ciocăneşti, Haralambie şi Şoimu sunt declarate rezervaţii naturale prin H.G. 2151/2004, având un regim de protecţie mai strict decât siturile Natura 2000.

Faună şi floră diversă

Flora şi vegetaţia ostrovelor este dominată, în mare parte, de specii de salcie din care amintim salcia albă (Salix alba), des întalnită, cunoscută pentru rezistenţă la inundaţii. Astfel, pe ostroave, în funcţie de altitudine şi de nivelul inundaţiei, putem întâlni, pe lânga salcia alba şi plopul negru sau “pluta” (Populus nigra), plopul alb (Populus alba), ulmul de luncă (Ulmus laevis) sau frăsinul de lunca (Fraxinus angustifolia), iar în zonele mai înalte stejarul pedunculat (Quercus robur) şi stejarul brumariu (Quercus pedunculiflora). Fauna ostroavelor este variată, ele pot găzdui peste 1.100 de specii de animale, dintre care 770 sunt nevertabrate ( 35 de specii de melci). Specialiştii au identificat 311 specii, din care 57 de specii de nevertebrate acvatice, 14 de bivalve (scoici), 110 de coleoptere (gândaci), 5 de amfibieni (broaşte şi tritoni dobrogeni), 2 de reptile (şerpi), 97 de păsari şi 26 de mamifere.

21.000 de specii de păsări

Ostrovele sunt importante pentru cuibăritul, migraţia şi iernarea a peste 150 de specii de păsări, specifice zonei deltare, cum sunt pelicanii, egretel, stârci, raţe, ciocănitori, pescăruşi, vulture, cinteze. Aici apar multe specii protejate la nivel internaţional şi naţional. Printre speciile de păsări protejate care cuibăresc aici se numără pelicanul creţ, raţa roşie, cormoranul mic, şoimul dunărean şi vulturul codalb.  În zona ostroavelor cuibăresc şi vin să se hrănească peste 21.000 de specii de păsări care îşi depun ouăle aici sau în zona Srebrâna (Bulgaria) sau în Delta Dunării.

Potenţial turistic neexpolatat

Adevăratul şi marele potenţial încă neexploatat al ostroavelor este cel turistic. Peisajele deosebit de frumoase  şi speciile rare de păsari reprezintă atracţii pentru turiştii dornici să cunoască frumuseţile Dunării, cu condiţia respectării şi păstrării acestor frumuseţi. Pe insule putem găsi chiar vestigii istorice, precum cele de pe ostrovul Păcuiul lui Soare. Aici pădurea ascunde ruinele cetăţii bizantine Vicina, construită în anii 971-972 d.H. În unele dintre acestea, sălbăticia şi vegetaţia abundentă te duc cu gândul că piciorul omului nu a călcat pe acolo de zeci de ani. 

 
   

 

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite