Exclusiv: Cum a fost lichidată fabrica etalon de excavatoare din Sud-Estul Europei! (Galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul producător de excavatoare româneşti de pe timpul lui Ceauşescu, „Promex", tras pe dreapta „din răzbunare"„Promex" a fost trecută pe lista neagră a Guvernului Ciorbea, nu pentru că avea datorii sau era în pierdere, ci pentru că în fruntea judeţului era fostul prim - secretar Comitetului Judeţean al PCR.

Galerie foto aici

În august 1997, locuitorii Brăilei s-au trezit în faţa unei realităţi crude când toate obiectivele industriale mari au fost închise dintr-un foc.

Deşi toate cele patru întreprinderi brăilene funcţionau destul de bine în condiţiile trecerii la economia de piaţă, Brăila, considerat oraş roşu, pentru că-l avea în frunte pe Anton Lungu, fost prim-secretar CJ al PCR, a fost astfel pedepsit.

Exclusiv: Judecătorii fug de Brăila ca dracul de tămâie! Vezi aici de ce!

La Promex, lucrau atunci în jur de 7.000 de oameni, în trei schimburi. Societatea reuşise să se salveze în prima etapă a tranziţiei şi în anii 1996-1997 cunoscuse un reviriment.

„Cazangeria mergea la turaţie maximă, la fel secţia Uzinaj unde erau două comenzi importante de componente pentru mori de ciment în Dubai şi Egipt. Fabrica de excavatoare avea ceva probleme dar şi acolo reuşisem să pregătim fabricaţia pentru un mini excavator care ar fi devenit vârful de lance al producţiei", ne-a spus Constantin Cibu, nimeni altul decât directorul din acea vreme, cel care, câţiva ani mai târziu avea să devină primar în locul lui Anton Lungu, preluând, după lichidarea Promex, parte din comenzi.

„Bătusem palma cu Mannessman"

Cibu îşi aminteşte momentul „sentinţei": „Când s-a anunţat lichidarea eram în birou şi doar ce bătusem palma cu reprezentanţii Mannessman din Germania pentru o comandă care ne-ar fi propulsat în top 10 al întreprinderilor profitabile".

Participant la negocierile de la Palatul Victoria, Dumitru Costin liderul BNS, brăilean la origine, ne-a povestit care au fost manevrele de culise în urma cărora industria de excavatoare şi utilaje industriale a fost desfiinţată la Brăila.

"Eram în pline tratative cu Radu Ciumara şi cu Victor Ciorbea, şi le arătam că Promex-ul nu numai că nu este falit, ba dimpotrivă. Când eram pe punctul de a-i face pe guvernaţi să renunţe la planul de a închide uzina, a sunat telefonul de la Brăila", spune Dumitru Costin.

Din aceeaşi sursă am mai aflat: „Constantin Bran care încercase să se facă lider de sindicat, fără succes însă şi care devenise, între timp, mare lider ţătrănist local, a anunţat că la Promex se strigă „Moarte ţărăniştilor!".

A fost momentul în care Ciumara şi Ulm Spineanu, au decis, "gata, s-a terminat, închidem Progresul!", ne-a povestit liderul BNS.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite