Exclusiv: Judecătorii fug de Brăila ca dracul de tămâie! Vezi aici de ce!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza sistemului judiciar se datorează, în mare măsură, lipsei de personal: 10 judecători au plecat în ultimii ani. Cel care a spart gheaţa a fost ex-judecătorul Florin Niţă. Stagiarii optează pentru alte instanţe, unde se pot realiza profesional.

În 2010, 18 judecători brăileni au avut de luptat cu un munte de dosare. Arşi la salarii în a doua decadă a anului 2010, judecătorii se luptă din greu să facă faţă miilor de dosare civile, penale şi comerciale aflate pe rol.
Blamaţi când de executiv, când de justiţiabili, magistraţii trebuie să lupte cu hăţişul legislativ, dar şi cu controalele, reforma din Justiţie şi volumul uriaş de muncă.


Şi sunt siliţi să facă performanţe în condiţiile în care statul nu le asigură nici măcar toner pentru imprimantă, iar 70% din timpul de lucru îl alocă redactării hotărârilor judecătoreşti.
Inutil să mai spună că lucrează, cot la cot cu grefierii, şi în weekend.

Premiera, la Brăila

Primul care a spus lucrurilor pe nume şi a părăsit, definitiv, anul trecut, magistratura, a fost chiar vicepreşedintele Judecătoriei Brăila, Florin Niţă.
"Degeaba încearcă un profesor sau un pensionar să-şi câştige anumite drepturi în instanţă din partea unui judecător ce-şi respectă jurământul, atât timp cât reprezentanţii puterilor executivă şi legislativă au puterea de a emite legi sau ordonanţe ce practic înlătură de la aplicare aceste drepturi sau le întârzie, le eşalonează atât de mult încât cetăţeanul să nu mai fie, practic, interesat de aceste drepturi sau macăr să nu mai aibă nicio bucurie atunci când le dobândeşte", preciza Florin Niţă, magistratul demisionar. El a ales mediul privat.


Niţă îl cita, cu acest prilej, pe Tudor Valdimirescu: "Statul este poporul, iar nu tagma jefuitorilor".

Efect de bumerang

Colegii săi au rămas, însă, pe baricade.
„În medie, 18 judecători şi-au desfăşurat, efectiv, activitatea la Judecătoria Brăila, pe parcursul lui 2010, iar schema de personal, datând din anul 1996, este de 26 de judecători. Dacă în 2009 erau pe rol 18.048 de cauze, anul trecut au fost 24.175. În aceste condiţii, a scăzut operativitatea soluţionării cauzelor", a precizat vicepreşedintele Judecătoriei, magistrat Ciprian Butnaru, purtător de cuvânt.


„Durata mare de soluţionare a unui dosar şi încărcătura excesivă cu dosare pe şedinţă au ca efect scăderea încrederii în corectitudinea actului de justiţie şi scăderea calităţii actului de judecată. Tardivitatea justiţiei este echivalentă cu negarea justiţiei", a mai precizat judecătorul Ciprian Butnaru.

Fuga la Bucureşti

De parcă n-ar fi fost de ajuns, puţinii judecători stagiari care vin la Brăila, fug mâncând pământul imediat după cei doi ani de definitivat.
Nimeni nu-i blamează, dat fiind faptul că Brăila nu mai are nimic atrăgător, afară de trecutul ei inconfundabil.


„Judecătorii stagiari optează pentru instanţele unde îşi au domiciliile, astfel că solicită transferul la aceste instanţe. De asemenea, în funcţie de medii, pot opta pentru Bucureşti, unde consideră că au alte oportunităţi pentru a se realiza din punct de vedere profesional", a precizat judecător Ciprian Butnaru.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite