EXCLUSIV: Ion Mocanu, veteranul frizerilor din Brăila, profesează de jumătate de secol/Vezi de la cine a învăţat meseria care i-a adus clienţi celebri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezmierdat "Mobutu", Nea Ion a învăţat meserie de la frizerul lui Panait Istrati şi a avut clienţi din lumea bună. Aflat în pragul pensiei, "Nea Mocanu" practică această meserie de la 14 ani. A câştigat locuri fruntaşe pe ţară, pe vremea "cooperativelor", continuatoarele breslelor meşteşugăreşti.

PORTRET: Ion Bălan a condus de două ori Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

Ţinut de legendă, Brăila a fost oraşul cu cele mai frumoase fete, dar şi cu cea mai bună bragă, cei mai buni frizeri şi cele mai frumoase bulevarde. Însuşi Panait Istrati, "scriitorul-vagabond", mândria oricărui brăilean, şi-l făcuse prieten pe frizerul Nicu Constantinescu, cel care avea prăvălie în Piaţa Sfinţii Arhangheli - Centrul Vechi de astăzi.

Prestigiul breslei frizerilor este dus mai departe de frizerii de astăzi ai Brăilei, printre care "Nea Mocanu", dezmierdat cu porecla "Mobutu".

"E foarte bun, este poate cel mai bun frizer din Brăila. L-am cunoscut în urmă cu 30 de ani. Atunci când frizerii nu reuşeau să-i satisfacă pe cei cu pretenţii, îi trimiteau la "Nea Mocanu", care te rezolva pe loc. Şi e la fel de bun ca acum 30 de ani", ne-a spus Ion Ivan, pensionar, preşedintele clubului filateliştilor.

"Meseria - brăţară de aur"

"Când l-am cunoscut pe Constantinescu, frizerul lui Panait Istrati, avea vreo 70 de ani, dar tot profesa - bărbat impunător, şef de unitate la Cooperativa "Higiena". A avut frizeria în Centru, vizavi de teatru, în casele care acum sunt demolate. Era respectat de toată lumea, îi plăcea mult să citească, citea şi atunci când mergea pe stradă", povesteşte veteranul frizerilor din Brăila.

image

"Muzeul Brăilei păstrează obiecte personale, cărţi, corespondenţă, manuscrise şi fotografii care au aparţinut scriitorului Panait Istrati. Printre ele, se află corespondenţa cu frizerul N. Constantinescu, cel mai bun prieten de la Brăila al lui Istrati", a precizat dr. Zamfir Bălan, director adjunct al muzeului şi editorul operei marelui scriitor.

Avându-l exemplu pe Constantinescu, dar şi pe alţi frizeri, de la care "a furat" meserie - Mişu Gheţu, Costel Cârcotă sau Virgil Popescu - Ion Mocanu a participat la Concursurile "Meseria - brăţară de aur". Împreună cu un alt bun frizer, Ştefănescu, a ieşit al patrulea pe ţară.

"Am învăţat meserie la locul de muncă, de la foştii proprietari de prăvălii, angajaţi mai apoi la "Higiena". Au intrat în cooperativă cu sculele şi mobilierul lor. Am avut mii de clienţi, inclusiv primii-secretarii judeţului. N-o să renunţ la meserie nici după pensionare", ne-a spus Ion Mocanu, continuatorul tradiţiilor vechiului oraş-port la Dunăre.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite