EXCLUSIV: Mărturia unui basarabean: „Nu înţeleg coada pentru cetăţenie. Oricum, ne vom uni cu România până în 2011”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unioniştii moldoveni şi nu numai spun că au putut afla starea reală a naţiunii abia după plecarea de la putere lui Vladimir Voronin, originar din satul Corjova, localitate aflată pe linia frontului dintre Moldova şi Transnistria.

LEGĂTURI: Tudor Cangea are 59 de ani şi este profesor de biologie şi chimie în Chişinău. Vine periodic în România unde are o fată, medic de meserie. Şi de fiecare dată trece prin Brăila unde are mulţi prieteni.

L-am întâlnit pe Nava Borcea, ultima navă cu zbaturi construită în Europa, într-o excursie spre misterioasa insulă a lui Terente, Insula Mică a Brăilei.
Spune că după căderea comuniştilor lui Voronin şi până acum, în numai un an, oamenii au început să vadă întunericul şi sărăcia în care au fost ţinuţi.

CITESTE SI:

VIDEO: Studenţii basarabeni din Galaţi şi-au plâns confraţii

„Totul a fost doar propagandă. În fapt, am asistat la o manipulare exagerată. Oamenii erau convinşi de autorităţi că numai de la ruşi ne putem aştepta la ceva bun, iar Occidentul ne aşteaptă doar ca slugi. Uite că tinerii au început să plece care-ncotro, să caute un trai mai bun. Acasă rămân din ce în ce mai mulţi bătrâni care nu ar fi putut supravieţui fără ajutorul pe care copiii îl trimit de acolo de unde s-au stabilit", ne-a declarat profesorul Tudor Cangea.

Criza care a întârziat Unirea

SPERANŢE: Tudor Cangea este convins că nu peste mult timp vom asista la unirea ţinutului dintre Prut şi Nistru, aşa cum îl numeşte, evitând denumirea de Republica Moldova pe care o consideră „artificială" şi Basarabia pe care o consideră „falsă".

„Dacă nu ar fi existat criza financiară, cu siguranţă că unirea ar fi fost mult mai aproape. Locuitorii de dincolo de Prut simt ajutorul României. Mai mult, acum de la posturile de radio şi televiziune şi de la presa necontrolată de comunişti se poate afla starea de fapt reală din ţară. Oamenii şi-au putut da seama abia după plecarea comuniştilor de la putere de marea fraudă în care am fost ţinuţi. Tot timpul se spunea că 40 la sută dintre locuitori sunt ruşi şi rusofoni, iar acum aflăm că aceştia abia ating cifra de şase la sută", ne-a spus interlocutorul.

După cum ne-a mărturisit Cangea, locuitorii Moldovei văd cum prosperitatea a ajuns în România şi-şi doresc acelaşi lucru. Ei au devenit conştienţi că numai împreună cu ţara-mamă prosperitatea va veni şi pe meleagurile lor mai repede.

Bucovina da, sudul Basarabiei, ba!

SPIRIT UNIONIST. Tudor Cangea a reuşit să ia pulsul locuitorilor din zonele de sud şi de nord ale Basarabiei, zone rupte din trupul ţării şi date Ucrainei.
„În Bucovina, spiritul unionist este foarte puternic. Ucrainienii de la conducere, cât sunt ei de câinoşi, nu pot opri valul popular. Acolo locuiesc oameni care nu au avut de-a face nimic cu Rusia până în 1940. În sudul Basarabiei însă, populaţia românească a fost demult înlocuită cu ruşi. Aceştia nici nu vor să audă de o eventuală unire cu România", ne-a declarat profesorul din Chişinău.

Profesorul Cangea este convins că va aniversa împlinirea a 60 de ani într-o ţară mare şi liberă în fruntariile căreia să fie cuprinşi aproape toţi românii. Alegerile care vin peste puţin timp în Republica Moldova vor consfinţi dorinţa de unificare a basarabenilor.

„Acum, comuniştii nu mai au puterea, nu mai pot frauda alegerile după cum vor ei, astfel că din urne va ieşi voinţa reală a poporului. Dar eu o spun şi o repet: ne vom uni cu România până în 2011. NU înţeleg coada la cetăţenii, oricum ne vom uni cu România", ne-a mărturisit la final credinţa sa profesorul Tudor Cangea.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite