EXCLUSIV: Doi escroci de Bucureşti, căutaţi în toată ţara, au căzut în plasa poliţiştilor brăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Nuţu şi Petre Virgil Pană, autorii escrocheriilor, erau căutaţi în mai multe judeţe
Marcel Nuţu şi Petre Virgil Pană, autorii escrocheriilor, erau căutaţi în mai multe judeţe

Marcel Nuţu şi Petre Virgil Pană au dat ţepe în mai multe judeţe, păcălindu-i pe pensionari prin metoda „lozul". Au înşelat vârstnici din Bucureşti, Brăila, Galaţi, Tecuci, Constanţa, Focşani şi alte oraşe. Operau lângă CEC-uri şi îşi schimbau fizinomia după fiecare „ţeapă", ca să-i ducă în eroare pe anchetatori.

Marcel Nuţu, în vârstă de 56 de ani, şi complicele său mai tânăr, Petre Virgil Pană, de 28 de ani, au fost prinşi în flagrant, în timp ce-şi căutau o nouă victimă, în preajma agenţiei CEC de pe B-dul Independenţei. Probele zdrobitoare adunate de către poliţiştii brăileni au dus, în final, la arestarea celor doi, pentru înşelăciune.

„În borseta unuia dintre ei, a fost găsită suma de 3.500 de euro, o pereche de ochelari de soare, o carte de mărimea unei bancnote, două sacoşe identice - bunuri folosite pentru a induce persoanele vârsnice în eroare. Au fost depistaţi în zona agenţiei CEC. S-a probat faptul că, în aprilie 2009 şi iunie 2010 au comis două înşelăciuni în dauna a doi pensionari, producând un prejudiciu de 20.000 de lei", a precizat comisar şef Ionel Iorga, şef Birou Investigaţii Criminale în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila.

Ultima oră: Şase brăileni reţinuţi, implicaţi într-o reţea de hoţi de autoturisme din Bucureşti

Furau agoniseala bătrânilor

Marcel Nuţu şi Petre Virgil Pană au ţepuit bătrâni din mai multe judeţe ale ţării şi din capitală, până să fie capturaţi. Deşi în zona agenţiilor CEC - unde operau de regulă escrocii - au existat camere de supraveghere, cei doi nu puteau fi identificaţi, pentru că îşi schimbau des fizionomia: îşi lăsau sau îşi tăiau mustaţa, îşi vopseau părul, purtau ochelari de soare - toate acestea derutându-i pe oamenii legii din oraşele prin care trecuseră.

La Brăila, doi pensionari de 80 de ani, unul din municipiu, celălalt din comuna Chiscani, Dimitrie C. şi Stan P., au fost escrocaţi cu câte 10.000 de lei, agoniseala de o viaţă, pe care o depuseseră la CEC.

Modul de operare era unul ingenios. Unul dintre escroci, de obicei cel mai în vârstă, intra în vorbă cu victima, pe care o vedea ieşind de la CEC şi o momea cu un aşa-zis loz câştigător.

Brăila: Pedeapsă uşoară: Autorul crimei de la Ulmu, condamnat la şase ani de închisoare

Hârtie în loc de bani

Între timp, îşi făcea apariţia al doilea escroc, care le spunea celor doi că a câştigat un Logan la loz în plic şi că mai are lozuri câştigătoare. Respectivul afirma, totodată, că vrea să dea lozul câştigător, adică Loganul, la un preţ mult mai mic, pentru că are nevoie de bani.

Ca şi cum nu l-ar fi cunoscut pe „ofertant", primul escroc trăgea victima deoparte şi-i arăta „banii" din borsetă, de fapt o carte îndoită, de mărimea unei bancnote de 100 de lei, îndemnând-o să se bage în „afacere", că e chilipir curat. „Ţeparul" se oferea, totodată, să pună şi el bani pentru a cumpăra lozul câştigător.

Până la urmă, pensionarul acostat se lăsa convins şi mergea la bancă, de unde scotea, de regulă, 10.000 de lei. În continuare, escrocul punea banii săi şi ai victimei, precum şi lozul, într-o sacoşă pe care o lega la gură, dar pe care o înlocuia, subtil, cu o alta identică, plină cu ziare decupate, pregătită din vreme. În final, îi spunea bietului pensionar să ţină sacoşa, să meargă în locul unde se întâlniseră iniţial şi să-l aştepte câteva minute, că au dat lovitura.

„Până să se dezmeticească victima, cei doi escroci se aflau, deja, la Bucureşti", a precizat ofiţerul care s-a ocupat de caz.

„Datorită profesionalismului poliţiştilor brăileni - pentru că este foarte greu să probezi fapte de acest gen - instanţa de judecată a emis mandat de arestare de 29 de zile pe numele celor doi suspecţi, care au fost depistaţi pe data de 9 noiembrie. Recursul declarat de ei a fost respins, astfel că au rămas în arest", a mai spus comisarul şef Ionel Iorga.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite