Delapidare record la trei asociaţii din cartierul Obor/Vezi aici care este valoarea prejudiciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucreţia Cambeşteanu este singurul apărător al proprietarilor.
Lucreţia Cambeşteanu este singurul apărător al proprietarilor.

Fostul administrator şi cenzorul sunt cercetaţi penal pentru un prejudiciu de peste 200.000 lei. Expertiza contabilă la o a treia asociaţie a evidenţiat o pagubă de încă vreo 120.000 de lei. S-a pus sechestru asigurator pe apartamentul ex-administratorului, dar valoarea acestuia nu acoperă nici un sfert din prejudiciu. Cei ţepuiţi cer aceeaşi măsură şi asupra bunurilor cenzorului.

Membrii Asociaţiei de proprietari nr. 749 din cartierul Obor, aşteaptă de mai bine de doi ani ca instanţa să le facă dreptate. Banii plătiţi de ei la întreţinere, în perioada 2005-2008, le-au fost furaţi de administratorul Valentin Petroi (58 de ani), trimis în judecată de procurori pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi de cenzorul Elena Coman (78 de ani), care va răspunde penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi neglijenţă în serviciu.

Somaţie de plată de la CET

Proprietarii au sperat ca la termenul din data de 25 octombrie, instanţa să dea o soluţie în dosar. Asta şi pentru că oamenii sunt somaţi de CET să plătească aproape 60.000 lei în contul datoriilor acumulate în timp. Valentin Petroi a solicitat însă acordarea unui termen pentru angajarea unui apărător şi a obţinut amânare până la data de 22 noiembrie.

image

Sechestru şi pe bunurile cenzorului

Lucreţia Cambeşteanu, membru în comitetul executiv al asociaţiei, este decisă să meargă până în pânzele albe, numai ca oamenii să nu plătească încă o dată banii pe care i-au sustras cei doi inculpaţi.

"Nu ne reprezintă nimeni. Eu, singură, merg la fiecare termen şi susţin cauza oamenilor. Am scris preşedintelui Tribunalului în dorinţa de a se face o judecată dreaptă şi să nu ajungem să plătim noi CET-ului şi celorlalţi furnizori", ne-a spus Lucreţia Cambeşteanu.

"Este intolerabil, pentru că noi am plătit o dată şi nu văd de ce să scoatem tot noi bani din buzunar", ne-a spus, intrigată, Elena Argatu, proprietar din blocul O5.

Pentru a-şi recupera banii, oamenii vor să solicite expertizarea şi impunerea sechestrului pe bunurile fostului cenzor Elena Coman, după ce pe apartamentul lui Valentin Petroi, din Aleea Cocorilor, a fost impus sechestru asigurator şi evaluat la numai 70.000 lei.

Încă un prejudiciu

Cei doi nu s-au oprit cu delapidarea Asociaţiei 749. Mai sunt acuzaţi şi pentru o fraudă de peste 90.000 lei la Asociaţia 27.
De asemenea, a fost finalizată recent expertiza şi la asociaţia care cuprinde blocurile E şi unde s-a constatat lipsa a încă 120.000 lei.

Fals în documente

Administratorul şi cenzorul în cauză sunt acuzaţi că au falsificat mai multe documente ce le-au trecut prin mână.

În perioada martie 2005 - mai 2008, Petroi a fost administrator, contabil şi casier la o asociaţie de proprietari, Coman îndeplinind funcţia de cenzor. Ulterior, cei doi au preluat şi a doua asociaţie, de care au răspuns între anii 2006 - 2008. În baza unor rapoarte de expertiză contabilă a rezultat că, în cadrul primei asociaţii, Petroi a cauzat un prejudiciu de 121.315 lei, în care se regăsesc banii pe care şi i-a însuşit, penalităţile precum şi datoriile către Direcţia Generală a Finanţelor Publice.


"Activitate" plătită cu 50 de lei

Anchetatorii au stabilit că modalitatea de producere a prejudiciului a fost falsificarea chitanţelor şi a registrului de casă. În ceea ce priveşte cea de-a doua asociaţie, prejudiciul a fost de peste 99.000 lei, produs prin metode similare.

În calitatea sa de cenzor, Coman întocmea procesul - verbal în care se consemna că a efectuat verificarea documentelor contabile şi că nu a constatat nereguli însă, în fapt, femeia nu verifica acele acte. Pentru această "activitate" ea primea 50 lei de la ambele asociaţii, sume pentru care nu întocmea niciun stat de plată. Fiind audiaţi, cei doi învinuiţi au recunoscut săvârşirea faptelor, Petroi precizând însă că prejudiciul creat este mai mic decât cel constatat prin expertiza contabilă.

Citeşte şi

Peste 1.200 de pensionari brăileni au poprire pe pensie din cauza datoriilor

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite