Decizie: Interzis în cimitir după lăsarea întunericului/Află de aici ce sancțiuni riscă cei care încalcă această regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei ce pătrund seara în aceste spaţii publice vor fi sancţionaţi cu amendă de la 500 la 1.500 de lei. Din cauza zecilor de cazuri de furt semnalate în cele şapte cimitire ale Brăilei, s-a decis amendarea celor ce calcă în zonă după ora 21.00.

Sutele de mii de lei investite în reabilitarea cimitirelor, furtul unor statui valoroase, cazurile de profanări semnalate în cimitirele oraşului au determinat conducerea Direcţiei Serviciilor Publice (DSP) Brăila să pună piciorul în prag.

La intrarea în fiecare cimitir, au fost afişate avertizări speciale, precum şi un program care, dacă nu e respectat, îi poate aduce intrusului o amendă consistentă.

EXCLUSIV: Mormântul unui şef de stat este uitat în Cimitirul "Sf. Constantin"

„Pe lângă paza pe care-o asigurăm la cele două mari cimitire, «Sf. Constantin» şi «Sf. Maria», am decis afişarea unui program strict de vizitare. Vara, se poate vizita locul de veci până la 21.00. Cei ce pătrund în aceste spaţii publice cu încălcarea legii, vor fi sancţionaţi cu amendă de la 500 la 1.500 de lei", ne-a precizat Florin Stanciu, contabil şef în cadrul DSP Brăila.

Patrule în zona cimitirelor

În afara faptului că două din cele şapte cimitire - având, toate, peste 63.000 de locuri de veci - sunt păzite non-stop de către poliţia locală, autorităţile au instituit patrule pentru descurajarea infractorilor.

„Numai anul trecut, au fost constatate în flagrant 12 cazuri de profanări de morminte, iar anul acesta, alte două. Patrulele de la Ordine Publică acţionează zilnic, în zona cimitirelor şi a lăcaşelor de cult, pentru prevenirea şi combarea furturilor", ne-a declarat inspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţului Brăila.

Tezaur: Hrubele şi casa otomană sunt obiective turistice/Directorul Muzeului Brăilei crede că hrubele pot atrage turiști

Există, totodată, furturi de grilaje, garduri sau chiar cruci, care n-au fost reclamate la poliţie, din diverse motive. Fenomenul profanărilor de morminte a fost, însă, luat în serios după dispariţia statuii lui N. V. Perlea, fost primar al Brăilei. Realizată de către artistul Dimitrie Paciurea, sculptura era bun de patrimoniu.

Sacrilegiu: Muzeu în aer liber, „Sf. Constantin” este ţinta profanatorilor

Mormântul princiar al lui Nicolae Vogoride, fost caimacan al Moldovei, e păzit zi şi noapte de către oamenii legii. La fel, grupul statuar de pe mormântul familiei Suliotis şi monumentele din Cimitirul Eroilor.

„Numai la Cimitirul «Sf. Mina» am investit 150.000 de lei, pentru refacerea celor 150 de metri de gard. Avem în curs de reabilitare sediul administrativ şi capela de la Cimitirul Municipal din Chercea. Banii provin din autofinanţare şi e păcat să ne fie distruse eforturile, de către răufăcători", a mai spus Florin Stanciu.

Ultimul martor: „Am văzut cum erau executaţi evreii!”/Află de aici povestea celui care a purtat uniforma militară 45 de ani

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite