EXCLUSIV: Mormântul unui şef de stat este uitat în Cimitirul "Sf. Constantin"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prinţul Nicolae Conachi Vogoridi, caimacamul Moldovei, îşi doarme somnul de veci la Cimitirul „Sf. Constantin". Adevărat „muzeu în aer liber", „Sf. Constantin" conservă mare parte din istoria Brăilei. Numai că profanatorii au distrus mare parte din mormintele - monument.

Puţini ştiu că, la Brăila, se află mormântul unui fost şef de stat, ce-i drept, contestat de Istorie, dar uitat şi de potentaţii zilelor noastre. Răpus de boală la vârsta de 47 de ani, prinţul Nicolae Conachi Vogoridi, regent al Moldovei între 1857-1858, este înmormântat la „Sf. Constantin".

Grec din Fanar, Vogoridi a fost ministru de Finanţe, apoi caimacam, adică locţiitor de domn. A fost căsătorit cu Ecaterina, fiica marelui logofăt Conachi şi sora scriitorului Costache Negri.

image

Trădat de soţie

Culmea, tocmai soţia l-a trădat pe prinţul Vogoridi, după ce acesta, susţinut de Poartă, a încercat să saboteze Unirea Principatelor.

„Urmând sfaturile colonelului Alexandru Ioan Cuza, Ecaterina, unionistă convinsă, a procurat corespondenţa care dezvăluia fraudele comise de Vogoridi în timpul alegerilor. Scrisorile au fost publicate de Negri în ziarul «L'Etoille du Danube» din Bruxelles, iar rezultatul a fost anularea alegerilor trucate", a precizat Gheorghe Iavorschi, consilier în cadrul Arhivelor Naţionale.

Prinţul Vogoridi s-a stins din viaţă patru ani mai târziu, la Bucureşti, însă şi Ecaterina a murit tânără, la doar 40 de ani, de malarie. Maria, fiica acestora, s-a căsătorit cu Petru conte de Roma, proprietar al Moşiei Mari de la Viziru. Osemintele fostului şef de stat au fost aduse, de fiică, la Viziru, în criptă şi reînhumate mai apoi la „Sf. Constantin".

Patrimoniu furat

image

Mormântul prinţului Vogoridi este păzit de poliţişti, după ce, de-a lungul timpului, bunuri de patrimoniu au dispărut din cimitir. Au fost furate busturile din bronz ale fostului primar al urbei, N. V. Perlea, realizat de sculptorul Dimitrie Paciurea, şi cel al generalului Macri, ambele sfărâmate şi vândute la fier vechi.

„Ca să preîntâmpinăm furturile din cimitire, avem poliţişti comunitari la «Sf. Constantin» şi la «Sf. Maria». Din păcate, Primăria nu-şi permite să pună pază în toate cimitirele, ar însemna şapte milioane de lei pe an, de la buget. Cel mai vizat de răufăcători este «Sf. Constantin»", ne-a precizat directorul DSP, Emilena Huiu, instituţie care administrează cimitirele.

S-a ajuns până într-acolo încât, de Ziua Eroilor, la Cimitirul Eroilor se pun lanţurile de metal numai cât durează ceremonia de depunere a coroanelor de flori. După ceremonie, se iau şi se pun la loc sigur, ca să nu fie furate.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite