Brăilenii dau năvală în farmacii să apuce medicamente ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi pensionari se înghesuie la farmacii să ia medicamentele până pe 1 aprilie, foto Ciprian Dragomir
Tot mai mulţi pensionari se înghesuie la farmacii să ia medicamentele până pe 1 aprilie, foto Ciprian Dragomir

Mai ales pensionarii sunt îngrijoraţi că nu-şi vor mai permite medicamentele necesare pentru supravieţuire. Creşterea preţului la medicamente de la 1 aprilie a declanşat o adevărată isterie printre brăilenii bolnavi cronic. Oamenii cred că odată cu noile preţuri nu vor mai putea să-şi cumpere leacurile.

CITITŢI ŞI: Buzoienii aleg plantele pentru a scăpa de boli

Îngrijoraţi de noile scumpiri anunţate la medicamente de la 1 aprilie, brăilenii şi-au pierdut răbdarea şi şi fac cozi la farmacii ca să îşi ia reţetele. Nimeni nu mai vrea să mai aştepte medicamentele pe care ar putea să le cumpere în termen de 30 de zile de la data emiterii reţetei.

Farmaciştii susţin că oamenii nu mai au răbdare şi că întreabă mereu cu cât se vor scumpi medicamentele.

„Se pune o presiune asupra farmaciilor. Până acum bolnavii aveau posibilitatea să îşi cumpere medicamentele prescrise în termen de 30 de zile. Neliniştea bolnavilor acum este că lucrurile se vor schimba şi că luna viitoare vor lua medicamente mai scumpe. Oamenii nu mai au răbdare, iar starea actuală este de incertitudine. Nici noi nu ştim ce se va întâmpla din aprilie", spune farmacistul Ion Bobaru.

Pensionarii, primii afectaţi

Vestea că preţul medicamentelor ar putea să crească cu 6,25 % a provocat panică în rândul brăilenilor dependenţi de pastile.

„Am lucrat 40 de ani ca asistentă medicală şi acum, la bătrâneţe, mă descurc greu cu pensia. Sunt nevoită să-mi cumpăr medicamente pe care nu le primesc compensat. Am fost internată de curând în spital, la cardiologie, şi mi-am cumpărat toate medicamentele, plus seringile. Mori cu zile şi ei tot vor să scumpească medicamentele", spune Maria Cazanlău, de 71 de ani.

Elena Constantinescu şi Maria Cazanlău, îngrozite de creşterea preţului la medicamente

Elena Constantinescu are 82 ani şi spune că a fost nevoită să renunţe la unele medicamente pentru că nu şi le permite: „De câte ori am primit reţetă compensată am fost la două sau chiar trei farmacii pentru a găsi medicamentele necesare. Dacă preţul creşte nu voi mai putea să-mi permit tratamentul", spune bătrâna.

Oficial stăm bine

Doctorul Mariana Tarachiu, preşedinte-director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila spune că pentru moment nu există niciun act legislativ cu privire la modificările în regimul medicamentelor de la 1 aprilie 2010.

„Deocamdată nu am primit nimic. Există posibilitatea ca odată cu introducerea noilor prevederi să apară modificări şi în ceea ce priveşte preţul medicamentelor", a precizat Mariana Tarachiu.

Aceasta mai spune că nu a existat un plafon stabilit pentru această lună, ci o valoare pentru primul trimestru al anului şi că deocamdată nu avem probleme.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite