Dezvăluiri/Povestea primului român condamnat pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Mircea Banu-Panait a condus, în 1990, echipa care l-a identificat şi capturat pe Remus Tudor, „vieţaşul" de la Jilava. Fost ofiţer de poliţie, avocatul Banu prezintă, în premieră, detalii inedite ale anchetei care a dus la capturarea unuia dintre cei mai periculoşi criminali brăileni.

După mai bine de 20 de ani de la oribila "crimă de la centrală", avocatul Mircea Banu-Panait, fost ofiţer la Investigaţii Criminale şi primul consilier juridic al Poliţiei de după '89, rupe tăcerea.

Incredibil/Un bărbat zace-n puşcărie, deşi CEDO i-a dat dreptate

Juristul spune că, împreună cu cei mai buni poliţişti brăileni, a reuşit să dea de urmele celui mai căutat criminal brăilean al anului 1990 şi să-l aducă în faţa Justiţiei.

image

"Locul faptei era răvăşit, se vedea clar că a fost vorba de o luptă. Era sânge peste tot. Mobilul crimei a fost jaful. Nu a fost o crimă pasională, cum s-a crezut. Cum uşa centralei era închisă pe dinăuntru, am dedus că asasinul era un cunoscut de-al victimei, care a părăsit zona pe la subsol, unde era o fereastră de aerisire. Am verificat toate pistele posibile şi toate persoanele care ar fi putut să o viziteze pe centralistă în acea noapte şi aşa l-am inclus pe Tudor pe lista de suspecţi", povesteşte fostul poliţist.

Ascunsese probele

Avându-i alături pe cei mai buni investigatori, Mircea Banu - Panait a pornit pe urmele cirminalului.
La o primă percheziţie, nu au găsit nimic, însă, la a doua percheziţie, un amănunt aparent fără importanţă le-a atras atenţia.

Citiţi şi:

Primul vieţaş al României democratice, în libertate

"Într-un atelier din curtea părintească, erau săbii şi cuţite ninja artizanale, realizate de către Remus. Mi-am dat seama că e un tip violent, deşi studiase pictura. După ce i-am descoperit hainele pline de sânge, ascunse în wc-ul din curte, bănuiala a devenit certitudine. Nimeni nu vroia să spună, însă, unde se ascunde", povesteşte fostul poliţist.

Din aproape în aproape, oamenii legii au aflat că asasinul s-ar ascunde în Pădurea Stejarul.

Cât ai clipi din ochi, mai multe echipe de poliţişti înarmaţi până-n dinţi, însoţiţi de câini dresaţi, au înconjurat zona.
Deşi înarmat, suspectul n-a avut ncicio şansă în faţa Namilei.

image

"Un câine poliţist l-a imobilizat pe Tudor", ne-a spus juristul.

În ciuda părerii generale, cum că Remus Tudor ar fi vrut s-o siluiască pe Maria Herea, colega de serviciu, av. Banu spune că acesta a ucis-o în scop de jaf. Se adunase lumea ca la urs în uşa centralei, iar tânărul n-a mai jefuit vitima.

N-a apucat să-i smulgă aurul de la mâini pentru că se adunase lume ca la urs la uşa centralei, din cauza ţipetelor victimei.

Personaj controversat

Coleg de celulă cu Miron Cozma şi cu fraţii Cămătaru, Remus Tudor, acum în vârstă de 44 de ani - primul român condamnat la închisoare pe viaţă, imediat după modificările survenite în Codul Penal Român - va fi liber, după 21 de ani de puşcărie severă.

El este programat să se prezinte în faţa comisiei pentru liberări condiţionate, în primăvara acestui an. Va fi primul român condamnat pe viaţă, liberat după decembrie '89.
Fost elev al pictorului Hugo Mărăcineanu, Remus, în temniţă fiind, s-a apucat de pictat.

A realizat zeci de tablouri în manieră suprarealistă şi i s-au oferit mii de euro, dar a refuzat să vândă, inclusiv unor celebre galerii de artă din Londra şi Amsterdam.

"După ce ies, o perioadă, o să mă obişnuiesc cu ritmul de afară. Nu e aceeaşi lume pe care am lăsat-o când am intrat în puşcărie. Apoi nu vreau să mai pierd timpul. Vreau să vând tablourile şi după aceea să văd lumea", a declarat, în exclusivitate pentru "Adevărul", Remus Tudor.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite