Un bărbat zace-n puşcărie, deşi CEDO i-a dat dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Zace-n puşcărie, deşi CEDO i-a dat dreptate
Galaţi: Zace-n puşcărie, deşi CEDO i-a dat dreptate

Un brăilean condamnat la închisoare pe viaţă pentru omor deosebit de grav a câştigat la CEDO, dar instanţele româneşti refuză să admită revizuirea cazului.

Silviu Mocanu a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1997 alături de fratele său, Dorinel Mocanu, pentru uciderea lui Nicolae Sima, angajat al benzinăriei Soroli Oil din Brăila.

Bărbatul a recunoscut iniţial că a fost implicat în lovirea victimei, dar în faţa instanţei a declarat că a fost bătut de poliţişti pentru a da declaraţii mincinoase. Nu i s-a dat crezare, astfel că a primit pedeapsa maximă: detenţia pe viaţă.

Am discutat zilele trecute cu Silviu Mocanu în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi, unde îşi ispăşeşte pedeapsa iar acesta ne-a declarat că modul în care a decurs ancheta în cazul său este scandalos:
M-au bătut până am spus ce vroiau ei să audă. Să ne înţelegem. Nu spun că sunt nevinovat. Spun că nu am lovit victima aşa cum susţin ei. Mi se poate reţine eventual o complicitate la omor deosebit de grav, dar pentru asta trebuie revizuit cazul, exact ce au refuzat instanţele să facă până acum”, ne-a declarat el.

Statul s-a spălat pe mâini

După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins recursul, Silviu Mocanu a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Capetele de acuzare erau încălcarea dreptului la un proces echitabil, rele tratamente în timpul anchetei şi violarea secretului corespondenţei.

CEDO a considerat în 2004 că motivele invocate de condamnat sunt întemeiate, dar statul român a reuşit să evite un proces umilitor. I-a propus lui Silviu Mocanu o înţelegere, iar bărbatul a acceptat, sfătuit fiind de avocat.

Statul român i-a plătit 17.000 de euro, însă Mocanu a rămas în puşcărie. Singura şansă a deţinutului rămâne, paradoxal, tot CEDO.

La mila justiţiei europene

Deşi putea cere un nou proces la CEDO  pentru că nu i-a fost respectat dreptul la un proces echitabil, Silviu Mocanu nu a făcut-o. Avocatul de la Societatea Independentă Română pentru Drepturile Omului care s-a ocupat de cazul său, Lucia Humeniuc, ne-a declarat că după 12 ani de la finalizarea procesului este foarte greu să se mai descopere noii probe care să poată fi folosite în justiţie.

“Termenul pentru a cere un nou proces la CEDO era de şase luni. Acest termen a trecut de mult, deci o eventuală cerere a lui Silviu Mocanu ar fi tardivă”, susţine avocata Lucia Humeniuc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite