Brăila: Şcoala gratuită costă între 3.000 şi 6.000 de lei pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă învăţământul de 10 clase este gratuit, pentru fiecare copil părinţii cheltuiesc anual sume enorme de bani: de la 3.000 până la 6.000 de lei, în şcolile „cu ştaif", unde copiii fac meditaţii sau ore suplimentare de sport.

„Deocamdată am cumpărat un ghiozdan pentru fata care este elevă în clasa a doua. Am dat pe el 20 de lei. L-am luat pe el mai ieftin. Mai am o fată elevă în clasa a VI-a pentru care nu am cumpărat încă o geantă. Anul trecut pentru amândouă fetele am cheltuit cam 2.000 de lei, numai pentru rechizite. Ghiozdane, caiete, caiete speciale, treninguri, adidaşi pentru sport, stilouri, pixuri, meditaţii, fondul şcolii, gardian- toate implică nişte cheltuieli enorme. Nu mai pun la socoteală uniforma specială, obiectele pentru orele de lucru manual, orele opţionale...Per-total cred că am depăşit 3.000 de lei pentru un copil", ne-a declarat Mihaela Stoian, 37 de ani, mamă a două fete.

Premieră: Elevii de la Liceul cu Program Sportiv Brăila au luat lecţii de mediu în Turcia

Uniforma: între 80 şi 140 de lei

Numai o unifomă de elev costă între 80 şi 140 de lei. Un ghiozdan chinezesc, frumos şi atât, costă 20-30 de lei şi ţine cam două luni. Caietele speciale pretinse de învăţători şi profesori costă şi ele între 10 şi 20 de lei şi fiecare elev de ciclu primar are cel puţin cinci astfel de caiete în ghiozdan. Gardianul costă opt-zece lei pe lună.

Nu mai punem la socoteală banii pentru perdele, faţă de masă, arătător, băncuţe, huse...Anual, acestea ajung şi la 500 de lei pentru un copil. În plus, încă se practică „atenţiile" pentru profesori, de Paşti, de Crăciun, de ziua numelui, încă vreo 200 de lei pe an.

La Şcoala „Ana Aslan" din Brăila rechizitele speciale, între care şi culegerile, pentru clasa a doua costă aproximativ 200 de lei, pe an. Învăţătorii vin cu lista, iar părinţii plătesc. În unele cazuri se cumpără şi manualele.

Chiar dacă în unele unităţi nu se practică strângerea fondului şcolii, dascălii cer bani pentru hârtie de scris, tuş pentru imprimantă, pentru cretă, burete, hârtie glase, flori pentru clasă, foi pentru testările periodice... În plus, toate concursurile, gen „Micul Matematician" sau „Cangurul", costă de la 10 la 20 de lei fiecare. Anual sunt două serii de concursuri.

Meditaţii de la 35 la 50 de lei şedinţa

O şedinţă de două ore de meditaţii pentru matematică, română sau engleză, franceză costă, pentru elevii de gimnaziu în jur de 35 de lei. Săptămânal, un elev are cel puţin o şedinţă.

Brăila: Ca pe vremea lui Ceauşescu, an şcolar cu ghiozdanul moştenit de la fraţii mai mari sau de la magazinele “38”

Elevii de liceu plătesc şi câte 50 de lei pentru şedinţă. Dacă se pregătesc pentru un examen, preţul creşte şi la 70 de lei pe şedinţă.

O oră de înot costă de la 12 la 20 de lei, în funcţie de vârsta copilului. Nu mai punem la socoteală bona care duce şi aduce copilul de la şcoală sau pregătirea suplimentară de după cursuri. O oră de pregătire la o învăţătoare costă între 10 şi 15 lei.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite