Brăila: Exclusiv - Droguri, sex, alcool şi tutun în recreaţia mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fie vară, fie iarnă, elevii fumează nestingheriţi în  apropierea şcoliii
Fie vară, fie iarnă, elevii fumează nestingheriţi în apropierea şcoliii

Doctorii şi dascălii avertizează că adolescenţii sunt din ce în ce mai expuşi viciilor. Medicii anunţă că avem tot mai mulţi elevi care au înlocuit ceaiul cu berea sau votca, copii care folosesc droguri artizanale şi pentru care ţigara a devenit un viciu încă de la vârsta la care alţii fac puzzle.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) trag un semnal de alarmă: adolescenţii zilelor noastre consumă mult prea devreme băuturi alcoolice, ţigări şi cel mai adesea, droguri uşoare.

Citiţi şi: Focşani: Drogurile legale alimentează spitalul cu tineri

Un alt „trend" observat de specialişti este începerea vieţii sexuale la vârste fragede.

„A crescut numărul elevilor fumători de la vârste fragede, al elevilor care consumă alcool şi al celor care-şi încep viaţa sexuală devreme. Avem mulţi tineri care sunt consumatori de droguri de la magazinele de vise", a spus dr. Lavinia Craioveanu, director coordonator interimar DSP.

La Unitatea de Primiri Urgenţe au ajuns mulţi tineri după ce au consumat produse etnobotanice din aceste magazine.

Inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea, este de părere că familia, şcoala şi mass-media îşi pot pune amprenta asupra dezvoltării tinerilor.

„Aceste lucruri ţin foarte mult de educaţia primită în familie. În ceea ce priveşte şcoala, la orele de dirigenţie trebuie să se pună mai mult accent pe aceste tendinţe, să se vină cu păreri pro şi contra, astfel încât elevii să-şi poată forma opinia corectă", ne-a spus prof. Viorel Botea.

„Îmi place să fumez şi să beau. Care-i problema?!", ne-a replicat, deunăzi, un elev de clasa a noua de la „Murgoci".

Computerul, un altfel de „viciu"

În timp ce elevii preşcolari şi şcolari, examinaţi de către DSP, au o dezvoltare fizică armonioasă, elevii claselor de liceu prezintă deficienţe ale coloanei şi tulburări de comportament care duc la probleme în ceea ce priveşte activitatea şcolară.

„Elevii trebuie să înţeleagă că toate se fac la timpul lor. Nu poţi să ai 12 ani şi să fii matur", mai adaugă prof. Viorel Botea.

Elevii sunt tot mai atraşi de internet. „Foarte mulţi tineri petrec ore bune în faţa computerului. Poziţia în bănci şi la calculator îşi pune amprenta asupra dezvoltării fizice", precizează dr. Craioveanu.

Paradoxal, elevii din mediul rural au fost diagnosticaţi cu hipotrofie statuară şi ponderală, adică au greutate şi înălţime mică, pe când, cei de la oraş sunt în foarte multe cazuri obezi, preferând produsele tip fast-food.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite