Brăila: Elevii de la Țăcău continuă să o jelească pe învăţătoarea sinucigaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt aproape trei săptămâni de când Veneţia Spiridon, coordonatoarea şcolii din satul Ţăcău, şi-a pus capăt zilelor, dar copiii din clasa a IV-a, încă o aşteaptă la catedră.

Mai sunt câteva zile de vacanţă, iar elevii din Insula Mare a Brăilei aprind zilnic lumânări și pun flori la mormântul învățătoarei.

„Doamna Vivi a fost învăţătoarea mea patru ani. Am fost şi rude, mi-a fost ca o mamă. A fost cumplit, a fost îngrozitor când am aflat ce s-a întâmplat. Toată lumea de aici a fost şocată, mai ales noi, copiii", ne-a spus Luciana Craioveanu, de 14 ani, nepoata învăţătoarei dispărute, care a trecut în clasa a VIII-a.

Toată şcoala a jelit-o pe „D-na Vivi".

„Am fost generaţia ei preferată, dar era bună şi înţelegătoare cu toţi elevii. La înmormântarea ei, au venit toate clasele şi tot satul. Am mers, timp de o săptămână, la mormânt şi i-am aprins lumânări", a adăugat Luciana.

O învăţătoare din Brăila, lăsată nesupravegheată la Psihiatrie, s-a spânzurat la 50 de metri de camera asistentelor

Fetiţa ne-a spus că, zilnic, copiii din Ţăcău merg şi pun flori la mormântul „Doamnei Vivi".

Nu se ştie, încă, cine-i va lua locul, iar micuţii care au trecut acum clasa a IV-a o aşteaptă la şcoală, de parcă n-ar fi moartă. Nimănui nu-i vine să creadă că învăţătoarea s-a stins, după ce-a slujit 20 de ani la catedră. Ar fi trebuit, pe 31 august, să-şi serbeze ziua de naştere.

image

„Să mergem la mormânt"

Foştii colegi de catedră ai învăţătoarei sinucigaşe au însoţit-o pe ultimul drum, iar acum fac pelerinaj la mormântul ei. Pentru toţi este greu, mai ales că nimeni nu a ocupat, încă, locul ei de la catedră.

„Când m-am dus la Ţăcău, mi-am anunţat o parte din elevi. Credeam că vor fi doi-trei, dar veniseră toţi să mă aştepte. Nu ştiau când voi ajunge şi m-au aşteptat patru ore în faţa şcolii. Am izbucnit cu toţii în plâns...Nici nu ştiam unde-i cimitirul satului. A fost înfiorător şi trist, copiii nici nu mai aveau glas. Am trecut apoi prin faţa porţii ei, parcă o vedeam în grădină, îngrijind florile", ne-a spus, cu lacrimi în ochi, profesoara Petruţa Cain, diriginta clasei a VIII-a, care locuieşte în Galaţi.

Dascălii de la Ţăcău spun că fosta directoare a părăsit această lume în chip tragic, inexplicabil, lăsând în urma ei „mii de întrebări fără răspuns".
„Împărţeam cancelaria, dar împărţeam şi sala de clasă. Şi-a pus amprenta peste tot în şcoala pe care a coordonat-o, e perfect adevărat că «omul sfinţeşte locul». Şi să se ştie clar: Nu era bolnavă psihic! Am fost colege şi spun acest lucru cu mâna pe inimă", a mai spus diriginta.

Mai mult, cadrele didactice de la Ţăcău spun că, anual, dascălii dau examen psihologic, şi dacă vreunul ar fi avut probleme de acest gen, nu ar mai fi profesat.

image

REMEMBER

O învăţătoare şi-a pus capăt zilelor în WC-ul spitalului de psihiatrie

Femeia mai avusese şi în trecut probleme dar nu atât de grave încât să necesite internarea.
Tragedia s-a petrecut după ce femeia se calmase, într-un interval de15 minute, când cele doar două asistente de serviciu acordau asistenţă de de specialitate altor trei bolnavi.

O bolnavă psihic s-a spânzurat în toaleta Spitalului de Psihiatrie „Sf. Pantelimon” Brăila

Veneţia Spiridon de 45 de ani învăţătoare şi coordonatoare a Şcolii Generale din Ţăcău a venit la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Pantelimon" însoţită de mama sa.

image

„Femeia era într-o vădită stare de agitaţie, avea depresii majore pe fond de gelozie patologică cu halucinaţii vizuale. Era într-o criză imprevizibilă şi la prima medicaţie a vrut să fugă din spital ţipând că vrem să o omorâm. În jurul orei 16.00 i s-a administrat tratamentul adecvat care a liniştit-o. Urma ca după ora 19.00 să-i recoltăm probe pentru analize ca să ştim cu ce avem de-a face ", ne-a declarat dr. Tiberiu Dobrescu care a internat-o.

În jurul orei 18.45 Stana Mânzu de 67 de ani, mama femeii şi una dintre asistente, văzând că femeia se calmase, devenind chiar cooperantă, semn că sedativele şi-au făcut efectul, au lăst-o în salon să se odihnească. Asistenta s-a dus la o alţi doi pacienti care-i solicitau prezenţa, în saloanele de bărbaţi ale secţiei.

De reţinut că între saloanele de bărbaţi si cele de femei trebuie străbătut un hol de 50 m. De asemenea celalată asistentă s-a deplasat în alt salon tot pentru a îngriji o bolnavă cu probeleme.

Cinci minute care fac diferenţa

Revenind la saloanele de femei în jurul orei 19.00, asistenta Laura Teodor a trecut mai întâi pe la W.C.

„Este singurul loc nemonitorizat de camerele video,m pentru că este un loc cu adevărat intim. Dar noi verificăm mereu acolo, pentru simplul motiv că un bolnav aflat sub medicaţie poate să adoarmă pe scaun şi să cadă, să se lovească. De data aceasta, însă s-a întâmplat ce era mai grav, pentru că am gasit-o pe Veenţia Spiridon ştrangulată cu propriul sutien", ne-a declarat Laura Teodor, asistenat care a descoperit-o.

Imediat s-a dat alarma şi personalul medical a efectuat toate procedurile de resucitare. Din păcate era prea târziu.

Era clar că nu dorea să se sinucidă

Asistentele şi personalul de serviciu care au văzut-o pe Veneţia cum se manifestă în criză spun la unison că femeia nu manifesta stări suicidale.
„Din ancheta internă pe care am efectua-o a reieşit că Veneţia Spiridon repeta în momentele de cooperare că nu doreşte să se afle că a fost internată la noi, nu vrea să se afle acest lucru la şcoală", ne-a informat managerul Spitalului de Psihiatrie, Florentin Crăciun.

image

„Cert este că după ce s-a liniştit asistentele trebuiau să-şi facă datoria şi faţă de ceilalţi pacienţi. Nu poţi lăsa restul de pacienţi pentru unul. Avem sistem de supraveghere video dar din păcate sistemul nu acordă şi asistenţa de specialitate", ne-a explicat managerul.

Lucrul este confirmat şi de mama femeii care şi-a pus capăt zilelor.

„Nu era nemulţumită. Chiar dacă li se luase din salariu spunea că ea tot o să-şi vadă de treabă. Avea grijă de gospodărie şi era în culmea fericirii după ce băiatul îi fusese repartizat la Constanţa. Cred că fericirea a doborât-o. Cu toate acestea de ce să nu recunosc câteodată la supărare ameninţa că îşi pune capăt zilelor ca să nu o uite nimeni din cei dragi. Dar nu era nimic serios", ne-a spus cu lacrimi în ochi Stana Mânzu, mama sa care va venit să ridice cadavrul fetei sale de la Morga.

„Trebuia să mă îngroape ea pe mine nu eu pe ea", s-a plâns femeia.

Şoc în Balta Brăilei

Vestea că Veneţia Spiridon şi-a pus capăt zilelor a venit ca un şoc în micile colectivităţi din Ţăcău şi Măraşu.
„Nu se poate, nu cred", ne-a spus într-o primă fază primarul comunei Măraşu, Nicolae Niţescu.

După ce şocul veşutii a trecu, primarul, ne-a declarat că „ este o pierdere pe care nu ştiu cum o vom surmonta.Era o persoană deosebită, o femeie muncitoare de o energie debordantă. Păcat că nu puteţi veni în zona noastră să vedeţi că oamenii au numai cuvinte de laudă despre dânsa”.

„Era un dascăl minunat, apreciată de noi, dar mai ales iubită de copiii cărora le preda tainele învăţăturii. Nu ne putem reveni din şoc, nimeni nu poate înţelege de ce a făcut acest gest, Pentru noi toţi,foştii săi colegi, este ceva de neînţeles ce s-a întîmplat", ne-a declarat Petruţa Cain, colegă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite