O învăţătoare din Brăila, lăsată nesupravegheată la Psihiatrie, s-a spânzurat la 50 de metri de camera asistentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul scoate la iveală noi hibe ale sistemului sanitar: două asistente aleargă între saloane la zeci de pacienţi. Problemele financiare din ultima vreme i-au pus capac. Femeia mai avusese şi în trecut probleme dar nu atât de grave încât să necesite internarea. Tragedia s-a consumat - spun medicii şi asistentele - după ce femeia se calmase, într-un interval de15 minute, când cele doar două asistente de serviciu acordau asistenţă

Veneţia Spiridon, de 45 de ani, învăţătoare şi coordonatoare a Şcolii Generale din Ţăcău, comuna Măraşu, din Insula Mare a Brăilei, a venit la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Pantelimon" însoţită de mama sa, în ziua de joi.

image

Liniştită, dar disperată!

„Femeia era într-o vădită stare de agitaţie, avea depresii majore pe fond de gelozie patologică cu halucinaţii vizuale. Era într-o criză imprevizibilă şi la prima medicaţie a vrut să fugă din spital, ţipând că vrem să o omorâm. În jurul orei 16.00, i s-a administrat tratamentul adecvat care a liniştit-o. Urma ca, după ora 19.00, să-i recoltăm probe pentru analize, ca să ştim cu ce avem de-a face ", ne-a declarat dr. Tiberiu Dobrescu, psihiatrul care a internat-o.

image

Toată lumea avea treabă

Joi, în jurul orei 18.45, Stana Mânzu, de 67 de ani, mama învăţătoarei, şi una dintre asistente, văzând că femeia se calmase, devenind chiar cooperantă, semn că sedativele şi-ar fi făcut efectul, au lăsat-o în salon să se odihnească. Asistenta s-a dus la alţi doi pacienti care-i solicitau prezenţa, în saloanele de bărbaţi ale secţiei. De reţinut că între saloanele de bărbaţi si cele de femei trebuie străbătut un hol de 50 de metri. De asemenea, celalaltă asistentă s-a deplasat în alt salon, tot pentru a îngriji o bolnavă cu probleme.

Descoperită chiar de asistentă

Revenind la saloanele de femei, în jurul orei 19.00, asistenta Laura Teodor a trecut mai întâi pe la toaleta pacienţilor.

„Este singurul loc nemonitorizat de camerele video, pentru că este un loc cu adevărat intim. Dar noi verificăm mereu acolo, pentru simplul motiv că un bolnav aflat sub medicaţie poate să adoarmă pe scaun şi să cadă, să se lovească. De data aceasta, însă s-a întâmplat ce era mai grav, pentru că am găsit-o pe Veneţia Spiridon ştrangulată cu propriul sutien", ne-a declarat Laura Teodor, asistenta care a descoperit-o. Imediat s-a dat alarma şi personalul medical a efectuat toate procedurile de resucitare. Din păcate, era prea târziu.

„Era clar că nu dorea să se sinucidă"

Asistentele şi personalul de serviciu care au văzut-o pe Veneţia cum se manifestă în criză spun la unison că femeia nu manifesta stări suicidale.

image

„Din ancheta internă pe care am efectuat-o a reieşit că Veneţia Spiridon repeta în momentele de cooperare că nu doreşte să se afle că a fost internată la noi, nu vrea să se afle acest lucru la şcoală", ne-a informat managerul Spitalului de Psihiatrie, Florentin Crăciun.

Supraveghere video

„Cert este că după ce s-a liniştit, asistentele trebuiau să-şi facă datoria şi faţă de ceilalţi pacienţi. Nu poţi lăsa restul de pacienţi pentru unul. Avem sistem de supraveghere video, dar din păcate sistemul nu acordă şi asistenţa de specialitate", ne-a explicat managerul.

Nemulţumită de salariu

image

„Era nemulţumită. Într-o doară, spunea că, uite, chiar dacă li se luase din salariu, spunea că ea tot o să-şi vadă de treabă. Avea grijă de gospodărie şi era în culmea fericirii după ce băiatul îi fusese repartizat la Constanţa. Nu cred că fericirea a doborât-o! Cu toate acestea de ce să nu recunosc câteodată la supărare ameninţa că îşi pune capăt zilelor ca să nu o uite nimeni din cei dragi. Dar nu era nimic serios", ne-a spus cu lacrimi în ochi Stana Mânzu, mama sa care a venit să ridice cadavrul.

„Trebuia să mă îngroape ea pe mine nu eu pe ea", s-a plâns femeia.

Şoc în Balta Brăilei

Vestea că Veneţia Spiridon şi-a pus capăt zilelor a venit ca un şoc în micile colectivităţi din Ţăcău şi Măraşu. „Nu se poate, nu cred!", ne-a spus într-o primă fază primarul comunei Măraşu, Nicolae Niţescu.

După ce şocul veştii a trecut, primarul ne-a declarat că „este o pierdere imensă. Era o persoană deosebită, o femeie muncitoare de o energie debordantă. Păcat că nu puteţi veni în zona noastră să vedeţi că oamenii au numai cuvinte de laudă despre dânsa".

Un dascăl de excepţie

image

„Era un dascăl minunat, apreciată de noi, dar mai ales iubită de copiii cărora le preda tainele învăţăturii. Nu ne putem reveni din şoc, nimeni nu poate înţelege de ce a făcut acest gest. Pentru noi toţi, foştii săi colegi, este ceva de neînţeles ce s-a întîmplat", ne-a declarat Petruţa Cain, o fostă colegă de serviciu, profesoară de limba română la Ţăcău.

Dosar penal

Soţul femeii nu a dorit să discute cu reporterii Adevărului de Seară Brăila. Cazul a atras şi atenţia Poliţiei, care a deschis un dosar de cercetare penală.

„În acest caz s-a declanşat o anchetă pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs nefericitul eveniment", ne-a declarat inspectorul Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite