VIDEO/Brăila:Monumentele istorice din Centrul Vechi sunt pe cale să se prăbuşească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea imobilelor din Centrul Istoric sunt într-un stadiu avansat de degradare
Majoritatea imobilelor din Centrul Istoric sunt într-un stadiu avansat de degradare

În ciuda avertismentelor, puţini proprietari contribuie la întreţinerea monumentelor. Preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul iau atitudine, în sfârşit, faţă de starea jalnică în care se află clădirile din centru, însă proprietarii nu mişcă nici măcar un deget.

Citiţi şi:

CAMPANIE Ruşinea Buzăului: Sediul Direcţiei de Finanţe, lipsit de supleţe

Îmbunătăţirea imaginii oraşului este unul dintre principalele obiective fixate de autorităţile locale. Vizitele investitorilor i-au determinat pe edili să se gândească de două ori înainte de a-i plimba pe străini prin Centrul Istoric şi asta pentru că multe dintre faţadele imobilelor vechi stau să se prăbuşească.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gheorghe Bunea Stancu crede că legislaţia locală ar trebui înăsprită tocmai pentru ca lucrurile să se schimbe în bine.

„Trebuie luată atitudine faţă de proprietarii imobilelor din centrul oraşului. Poate ar trebui să înăsprim puţin legile locale. Cei care locuiesc în situl istoric trebuie să refacă faţadele caselor. Fiecare trebuie să aibă grijă de cum arată casa lui", a declarat preşedintele CJ.

Majoritatea imobilelor din Centrul Istoric sunt într-un stadiu avansat de degradare

Acesta spune că există o hotărâre a Consiliului Local Municipal care vizează tocmai imaginea oraşului şi în care se spune clar că fiecare proprietar are obligaţia de a-şi îngriji imobilul tocmai pentru ca acesta să nu reprezinte un pericol pentru trecători şi să nu facă notă discordantă cu celelalte imobile.

„Este foarte adevărat că avem câteva imobile cu situaţie incertă, dar chiar şi în această situaţie nu trebuie să stăm cu mâinile în sân. Pentru o mână de var ar trebui să se găsească o soluţie. Nu este obligatoriu să locuieşti în centrul oraşului, poţi să stai la periferie", a conchis şeful CJ.

Notificările îi lasă reci pe mulţi proprietari

Nici Primăria nu a avut prea mare succes în disciplinarea proprietarilor imobilelor din Centrul Istoric, asta pentru că în ciuda notificărilor nu s-a schimbat mai nimic.

Majoritatea imobilelor din Centrul Istoric sunt într-un stadiu avansat de degradare

„Unii proprietari ai imobilelor din Centrul Vechi al oraşului locuiesc în afara graniţelor României, alţii sunt implicaţi în diverse litigii şi situaţia imobilelor este incertă", a spus primarul Aurel Simionescu.

Din aceeaşi sursă am mai aflat că:" sunt foarte puţini proprietari care au făcut ceva pentru imobilele pe care le deţin. Foarte puţini dintre cei care au cumpărat o clădire veche şi au investit în ea, alţii au preferat să le vândă".

Acesta spune că în unele situaţii nu a fost desemnat un proprietar, membrii mai multor familii disputându-şi în instanţă imobilul şi deci nu se poate face nimic până nu se clarifică starea imobilului.

Oraşul cosmopolit şi clădirile acestuia

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite