Reacţia justiţiei în cazul Murariu: “ Curtea de Apel nu putea refuza executarea mandatului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Suceava a avut astăzi prima reacţie oficială referitoare la cazul botoşăneanului care a stat închis 110 zile pe nedrept într-o închisoare din Franţa, după ce autorităţile române au decis extrădarea lui în baza unui mandat european.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de preşedintele Curţii de Apel Suceava, instanţa de judecată nu ar fi avut nici-un motiv să refuze extrădarea lui Marius Murariu. Ba mai mult, magistraţii suceveni spun că botoşăneanul avea posibilitatea să formulize recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel, însă nu a  făcut acest lucru.

Citeşte şi:

Întors acasă după ce a executat 110 de zile de închisoare pe nedrept în Franţa

"În cazul dosarului nr. 519/39/2011 al Curţii de Apel Suceava, instanţa investită cu soluţionarea cauzei, analizând actele şi lucrările acestuia, a constatat că mandatul european de arestare îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 96 din Legea 302/2004 republicată, fără a se putea pronunţa cu privire la temeinicia hotărârii pronunţate de către statul solicitant, întrucât ar fi adus astfel atingere principiului recunoaşterii şi încrederii reciproce, ceea ce nu este admisibil.

 Persoana solicitată are posibilitatea de a-şi exercita, în cadrul procedurilor ce se vor desfăşura în faţa autorităţilor emitente (în baza garanţiilor în acest sens expuse în conţinutul mandatului european de arestare), drepturile procesuale reglementate de legislaţia statului emitent.

De asemenea, a mai constatat curtea că nu există impedimente la executare, din cele prevăzute în art.98 din aceeaşi lege, care să poată atrage refuzul executării mandatului.

În plus, conform datelor existente la dosarul cauzei, şi având în vedere faptul că unul din prenumele persoanei solicitate nu era indicat în mandatul european, instanţa a efectuat verificări la Direcţia de Evidenţă Informatizată a Persoanei Suceava, din care a rezultat că datele de identificare ale acesteia incluse în actul autorităţii emitente corespund unei singure persoane născute pe teritoriul României, şi anume cea solicitată.

Împotriva sentinţei prin care s-a admis cererea autorităţii franceze, persoana solicitată nu a formulat recurs, deşi legea prevede această posibilitate",  se arată într-un comuinicat semnat de Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava.

Cazul botoşăneanului condamnat în Franţa pentru jafuri pe care nu le-a comis a ajuns să fie discutat şi în Parlamentul României. Mai mulţi parlamentari botoşăneni au depus interpelări pentru ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, în legătură cu seria de abuzuri suferite de botoşăneanul Marius Murariu,  încarcerat pe nedrept în Franţa.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite