Corina Andrei rezolvă conflicte cu sfaturi gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conduce Oficiul Judeţean de Mediere, care le oferă consultanţă botoşănenilor pentru stingerea litigiilor pe cale amiabilă.

Corina Andrei cunoaşte bine sistemul judiciar din România şi problemele cu care acesta se confruntă. Tânăra este membru al Baroului Bucureşti şi a pledat în cauze care vizează atât Dreptul Civil, cât şi Dreptul Comercial.

Nu de puţine ori a întâlnit oameni care şi-ar fi putut soluţiona litigiile în mod amiabil. „Erau cazuri care puteau fi rezolvate mult mai uşor fără să se piardă bani, timp şi sănătate. Mulţi dintre ei nu ştiu că există şi alte variante de rezolvare a conflictelor“, povesteşte Corina Andrei.

Mediator cu acte în regulă
Tocmai de aceea, tânăra a decis să afle mai multe despre mediere, un domeniu nou în România, şi a decis să urmeze cursurile de formare organizate de Asociaţia de Dialog şi Soluţionare a Disputelor Iaşi.

„Am înţeles că medierea este un domeniu al viitorului şi am decis să fac această instituţie a împăcării să funcţioneze şi la Botoşani“, explică avocata. În anul 2009, Corina Andrei a devenit mediator autorizat, iar din primăvara acestui an şi-a început activitatea. Ea conduce Oficiul Judeţean de Mediere Botoşani, înfiinţat cu avizul Ministerului Justiţiei şi Secretariatului General al Guvernului.

Concret, Corina Andrei promovează la Botoşani medierea, ca alternativă de soluţionare a litigiilor. „Justiţiabilii vor fi informaţi gratuit, prin Oficiul Judeţean de Mediere, asupra posibilităţii soluţionării propriilor litigii pe cale amiabilă. Trebuie doar să vină la noi şi să ceară sprijin. Oferim consultanţă atât persoanelor fizice, cât şi juridice, indiferent de natura litigiului şi stadiul în care se află“, explică mediatorul.

Costuri mult mai mici
Oficiul Judeţean de Mediere a început deja să facă demersuri în vederea încheierii unor protocoale cu toate instanţele circumscrise judeţului. Scrisori de intenţie au fost deja înaintate Tribunalului Botoşani. „Prin mediere se pot soluţiona litigii legate de partaje succesorale, somaţii de plată, divorţ. Nerespectarea clauzelor contractuale dintre angajaţi şi angajatori, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, tulburare de posesie, chiar şi litigii bancare. Costurile vor fi mult mai mici, iar botoşănenii vor fi mult mai mulţumiţi de soluţiile asupra cărora vor conveni ei înşişi“, a mai spus Andrei.

Luptă cu mentalitatea
Cea mai grea sarcină a Corinei Andrei este lupta cu mentalitatea oamenilor care abia încep să înţeleagă rostul şi scopul medierii. „Ca orice noutate, medierea este privită acum cu o oarecare reticenţă. Medierea este legiferată, dar mai are nevoie de timp să-şi facă loc în rândul modalităţilor de soluţionare a litigiilor“, a mai spus mediatorul care oferă gratuit consultanţă în chestiuni legate de stingerea conflictelor de orice natură, de la divorţ ori partaj, la moşteniri sau acte de violenţă. 

Profil
Născută. 26 august 1964, Botoşani.
Studii. Facultatea de Drept la Iaşi.
Familie. Este căsătorită,nu are copii.

Ce-i place
Corinei Andrei îi plac literatura, muzica clasică şi călătoriile. Botoşăneanca spune că se implică din pasiune, în primul rând, în problemele semnilor săi, pe care încearcă să-i ajute să scape de procesele lungi şi costisitoare din instanţă pe calea medierii. 

Ce nu-i place
Botoşănencei nu-i place nedreptatea, prostul gust, snobismul, de care spune că se loveşte zilnic, şi prostia. Avocata detestă să-şi piardă timpul în discuţii fără rezultat şi nu se angajează în demersuri pe care ştie că nu le poate finaliza.

Întrebări şi răspunsuri
Cum privesc oamenii această procedură relativ nouă în România?
În statele europene, medierea funcţionează de mult timp. Oamenilor li se pare normal să meargă întâi la mediator, apoi în instanţă dacă nu-şi pot rezolva problema. La noi, este o chestiune de timp până se va înţelege acest lucru.

Ajută medierea la degrevarea dosarelor din instanţă?
Instanţa este acum sufocată de numărul mare de dosare. Judecătorii n-au timp suficient pentru soluţionare, iar procesele durează ani buni. Tocmai de aceea, oamenii trebuie să înţeleagă că unele conflicte pot fi rezolvate şi în afara sălilor de judecată în mod amiabil.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite