ALERTĂ: Botoşaniul ameninţat din nou de inundaţii. La Rădăuţi Prut, viitura este aşteptată de localnici cu bagajele la uşă. A fost depăşită cota de inundaţie (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cota de inundaţie pe Prut a fost depăşită cu 3 centimetri iar tendinţa este de creştere. La noapte este aşteptată viitura.

17.30:

Echipajele de intervenţie lucrează în continuare la înălţarea de diguri, viitura fiind aşteptată în jurul orei 02.00.

„I-am sfătuit pe oameni să se mute cu tot cu animale în zona neinundabilă a localităţii. Lucrăm acum la înălţarea digului din zona Vămii, pentru a putea preîntâmpina o posibilă inundaţie a podului ce face legătura cu Moldova după care vom merge să ajutăm oamenii să îşi asigure gospodăriile", a spus Narcis Jachel, căpitan în cadru ISU Botoşani.

15.30:

Potrivit specialiştilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani, Prutul măsura la Oroftiana, la ora 14.00, 790 cm , cu 140 cm peste cota de pericol.

UPDATE VIDEO Potop pe litoral! Străzi inundate, copaci smulşi din rădăcini, malul portului surpat!

"La aceeaşi oră, la Rădăuţi Prut, avea 413 cm , cu 3 cm peste cota de inundaţie. În satul Baranca, comuna Hudeşti, 101 persoane care locuiau în 26 de case, ce au rezistat inundaţiilor din 2008 şi erau folosite ca locuinţe de vară, au fost înştiinţate să părăsească zona", a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" Botoşani.

Pompierii, poliţiştii din comuna, poliţiştii de frontieră şi membri ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă i-au ajutat să-şi adune lucrurile şi animalele şi să le ducă la locuinţele construite la sfârşitul anului 2008, într-o zonă fără risc de inundaţii.

15.15:

Diguri din 4.000 de saci de nisip, cu asta speră să-şi protejeze locuinţele, oamenii din Rădăuţi Prut.

3.000 de saci au fost deja puşi pentru a ţine apele la distanţă de gospodăriile oamenilor iar alţi 1.000 sunt acum distribuiţi de către un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani şi două echipaje ale serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comună.

La fiecare gospodărie sunt distribuiţi câte 15-20 de saci de nisip, oamenii sperând să ţină astfel apele departe de agoniseala lor de-o viaţă.

15.00:

Până la această oră 30 de persoane din comuna Rădăuţi Prut au fost evacuate. Până diseară autorităţile trebuie să se ocupe de evacuare tuturor celor aproximativ 80 de persoane din 40 de locuinţe aflate în localităţile Rădăuţi şi Rediu.

"Este vorba despre acele familii ale căror case au mai fost afectate şi de inundaţiile din 2008 şi au rămas pe vechiul amplasament. Am ecvacuat o parte. Oamenii s-au obişnuit cu evacuarea. E a treia oară când îi scoatem din casă în ultimele două săptămâni. Ce să-i facem? Asta e...", a spus Viorel Nichiteanu, primarul comunei Rădăuţi Prut.

11.40:

Prefectul judeţului, Cristian Roman, se deplasează la această oră în zona Baranca - Rădăuţi Prut, unde s-a dispus evacuarea persoanelor fiind aşteptată o viitură pe râul Prut.

11.25:

Oamenii din Rădăuţi Prut stau cu bagajele la uşă aceştia urmând să fie evacuaţi la rude, prieteni sau în şcoli. Autorităţile se aşteaptă ca în această noapte zona să fie lovită de viitură.

"Suntem în alertă de două săptămâni. De când a început să crească Prutul oamenii şi-au făcut bagajele. Noi am luat toate măsurile, am evacuat animalele şi oamenii care aveau lucrări în lunca Prutului şi zonele inundabile, am pus saci de nisip pe unde se mai putea. Urmează, în după-amiaza asta, să evacuăm oamenii pentru că ne aşteptăm ca la noapte sau mâine dimineaţă să vină viitura", a spus Viorel Nichiteanu, primarul comunei Rădăuţi Prut.

11.20

Hidrologii instituie Cod roşu de inundaţii pe râul Prut, sectorul Orftiana-Rădăuţi Prut (Botoşani), începând de vineri, extinzând astfel avertizarea emisă în urmă cu o zi, care era valabilă pentru sectorul Stânca aval-Falciu aferent judeţelor Botoşani, Iaşi şi Vaslui şi pe sectorul Sivita-Dunăre.

 10.50:

Prutul continuă să crească iar pentru monitorizarea situaţiei, două echipaje ale ISU s-au deplasat în zonele de pericol pentru a lua măsurile ce se impun în funcţie de viteza a nivelului de apă.

„Tendinţa este în continuare de creştere a cotelor, dar nu cu aceeaşi rapiditate. La aceste cote nu există riscul ca gospodăriile cetăţenilor să fie inundate. Apa ieşită din matcă a inundat doar locurile joase din lunca Prutului", a spus Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Nicolae Iuorga" Botoşani.

 10.30:

Primăriile localităţilor Suharău, Hudeşti, Darabani, Păltiniş, Rădăuţi-Prut au fost notificate să evacueze cetăţenii care desfăşoară activităţi în lunca Prutului, precum şi utilajele din balastiere dar şi animalele aflate la păşunat. Totodată, aceştia au transmis populaţiei să nu desfăşoare activităţi în zonele inundabile şi în lunca Prutului.

„S-a transmis primăriilor să instituie serviciul de permanenţă, să monitorizeze cursul râului şi să evacueze populaţia, dacă apa se va apropia de gospodăriile lor", a spus Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentri Situaţii de Urgenţă (ISU) "Nicolae Iorga" Botoşani.

Apăraţi de digurile lui Ceauşescu

Poveşti cutremurătoare de la Dorohoi

Totul despre inundaţiile din 2010 de la Botoşani

Codul Roşu de inundaţii pe râul Prut, este menţinut până astăzi la ora 16.00.

Din cauza ploilor, Prutul ameninţă din nou că va inunda gospodăriile din vecinătatea lui.

Deşi în ultimele  25 de ore, apele au crescut cu mai bine de patru metri, deocamdată, la această cotă, gospodăriile din zonă nu sunt în pericol, însă, având în vedere că tendinţa este de creştere, au fost alarmate comitetele pentru situaţii de urgenţă pentru a lua măsuri de apărarea cetăţenilor şi a gospodăriilor acestora de inundaţii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite