Botoşani:EXCLUSIV! Vameşul Ovidiu Paşalău: „Nu am construit doar o clădire ci trei, toate sunt fără autorizaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţiile ilegale din Vama Rădăuţi Prut au avut acordul tacit al autorităţilor. Toată lumea a ştiut de construcţiile lui Ovidiu Paşalău, însă abia după ce au fost finalizate a izbucnit scandalul.

Asigurarea infrastructurii pentru desfăşurarea activităţii unui birou vamal ca cel de la Rădăuţi Prut este o obligaţie exclusivă a autorităţilor administrative pe teritoriul cărora este deschis acest birou. Ovidiu Paşalău deţine un dosar întreg cu adrese către toate instituţiile prin care cere sprijin pentru dotarea biroului vamal, însă niciun răspuns favorabil.

Citeşte şi:

Imobil cu parfum de şpagă în ograda Vămii Rădăuţi Prut

Autorităţile surprinse de clădirea ilegală răsărită în curtea Vămii Rădăuţi Prut

Nu am primit niciun ajutor, doar foarte multe controale pe teren care au verificat traficul cu produse de contrabandă, produse ce nu au fost găsite la călători. Ca angajat al statului aveam obligaţia morală să fac tot posibilul pentru ca traficul Vamal să se desfăşoare în cee mai civilizate condiţii. Dacă altul nu-ţi face poţi şi singur. Decizia a fost a mea. Construcţiile au fost realizate cu banii mei personali, din materiale reciclate şi cu sprijinul unor prieteni ce nu au nicio tangenţă cu activitatea vamală. Nu am investit mai mult de 5000 de lei pentru tot. Mâna de lucru a fost din zonă, unii plătiţi cu ziua", a declarat Ovidiu Paşalău.

Autorităţile locale suţin că au aflat de existenţa unei singure clădiri abia în luna ianuarie a acestui an însă acest lucru este infirmat de fostul şef de vamă.

image

Nu am construit doar o clădire ci trei, toate sunt fără autorizaţie. Am făcut o toaletă civilizată. A doua a fost această clădire cu acoperiş roşu pe care am construit-o în două luni începând cu luna martie a anului trecut. Construcţia a fost sesizată şi de domnul prefect care a venit la inundaţii. Autorităţile locale au ştiut de existenţa lor de la bun început pentru că le-au văzut. Nu mi s-a spus să nu construiesc şi nici nu mi-au spus să mă opresc. Am mai făcut încă un container cu nişte panouri dintr-o fabrică dezafectată. Un birou vamal nu poate funcţiona fără vestiare, un loc de servit masa, apă, magazii pentru bunuri reţinute şi pentru cele proprietate a statului, spaţii pentru viitoarea arhivă", recunoaşte Paşalău.

image

Mai mult, Paşalău a şi informat şefii de la Iaşi încă din luna mai de existenţa construcţiilor ridicate ilegal şi nimeni nu a reacţionat în niciun fel.

 „Nu cunosct nimic despre acest aspect. I-am cerut să prezinte acea adresă despre care tot spune şi până acum nu a prezentat-o. Cercetările administrative sunt în curs şi vom solicita să prezinte toate actele pe care le susţine că le are. Orice investiţie făcută pentru înbunătăţirera condiţiilor din vamă trebuie făcută potrivit legii. Nu este inclusă nicio clădire la Rădăuţi Prut, în planul de investiţii a Direcţiei Regionale Iaşi",  a declarat Mihai Arcană, director executiv al DRAOV Iaşi.

Ovidiu Paşalău nu îşi explică reacţia autorităţilor locale mai ales că a primit şi instrucţiuni despre cum ar trebui finisate imobilele.

Din banii pe care i-a dat Vama s-a dezvoltat şi comuna Rădăuţi Prut. Din aceşti bani s-a construit conducta de apă până în faţa Primăriei. Săpăturile, montajul, toate s-au făcut la institenţele mele. Eu am făcut ceva acolo, nu numai pentru Biroul Vamal ci şi pentru comunitate. Mă surprinde atitudinea domnului primar vis-a-vis de construcţia acestei clădiri. Iniţial am vrut să îi dau aspectul unui container şi domnul primar a cerut să pun acest acoperiş pentru a fi în ton cu primăria", a dezvăluit Paşalău.

image

În momentul deschiderii punctului de frontieră Rădăuţi Prut nu existau decât patru containere, iar acum vama mai numără încă trei clădiri fără autorizaţie.

Citat

Ovidiu Paşalău

„Dacă domnul primar şi reprezentanţii celorlalte instituţii se cred atât de curaţi şi de corecţi să pună mâna pe piatră şi să arunce. Mai bine stai în mizerie decât să faci ceva bun"

Poziţia oficială a Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi

La solicitarea cotidianului Adevărul, după 24 de ore,  Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi a remis un comunicat de presă legat de acest caz.

În data de 14.02.2011 a fost înregistrată la DRAOV Iaşi o solicitare făcută de dl. Chelaru Dan, actualul şef al Biroului Vamal de Frontieră Rădăuţi Prut. În această solicitare se cerea sprijinul DRAOV Iaşi pentru clarificarea situaţiei constatate  ca urmare a unui control a Inspectoratului Judeţean de Construcţii Botoşani care a  stabilit existenţa unor lucrări de construcţii  care au fost executate fără obţinerea în prealabil a unei autorizaţii de construcţie. Ca umare a constatărilor controlului Inspectoratului Judeţean de Construcţii Botoşani s-a declanşat o anchetă administrativă care se află în derulare, la finalizarea acesteia vă vom putea furniza informaţii asupra concluziilor şi a măsurilor ce vor fi luate. În acest moment putem să vă precizăm că DRAOV Iaşi nu a ştiut de existenţa acelei construcţii şi nu a alocat fonduri pentru ridicarea ei. Ancheta administrativă va stabili măsura în care fostul şef al Biroului Vamal de Frontieră Rădăuţi Prut a fost implicat în ridicarea acestei construcţii şi va stabili măsurile care se impun",  se arată în comunicatul DRAOV Iaşi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite