Botoşani: Şcolile rămân închise. Profesorii au ieşit în stradă pentru a-şi cere salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de profesori din opt şcoli au protestat astăzi în faţa Prefecturii.  Protestul dascălilor a fost unul spontan.  Liderii de sindicat din şcoli au avut o discuţie cu prefectul judeţului care a promis că se va implica pentru ca dascălii să-şi primească lefurile.

În majoritatea şcolilor din municipiile Botoşani şi Dorohoi a fost astăzi un haos total. Dimineaţă o parte dintre unităţile de învăţământ au avut porţile închise, dascălii intrând în grevă generală pe perioadă nedetermitată  pe motiv că nu şi-au primit lefurile.  În alte şcoli s-au ţinut doar o parte din orele de curs.

Citeşte şi:

Botoşani: Profesorii nu au intrat la ore, spre bucuria elevilor

Botoşani: Protest spontan la Liceul Eminescu

În jurul prânzului, peste o sută de cadre didactice din opt şcoli din municipiul Botoşani au încercat fără success că intre în audienţă la primarul municipiului pentru a-i cere socoteală de întârzierea plăţii salariilor. După ce au fost obligaţi să se înscrie pe rând în registrul de audienţe, dascălilor li s-a comunicat de către un funcţionar că primarul Cătălin Flutur îi poate primi abia pe 5 aprilie. "Nu am mai luat salariu de o lună şi jumătate. Am un copil de crescut care este în clasa a XI-a şi sunt singura întreţinătoare cu un salariu de 1100 lei. Am rate şi utilităţi neplătite. Poate se oferă prefectul sau primarul să-mi împrumute bani până al leafă! „ a spus revoltată Cristina Chelaru, profersor de fizică.

image

Nemulţumiţi,  profesorii s-au mutat de la Primărie,  în faţa Prefecturii. Liderii de sindicat  au cerut şi au obţinut  o întâlnire cu prefectul judeţului care i-a asigurat că se va implica pentru rezolvarea acesatei probleme cu condiţia ca dascălii să se întoarcă de mâine la catedră.

"Le-am transmis un singur lucru.Pentru a mă avea partener de dialog, minima condiţie pe care o pun este să se întoarcă la catedră. Învăţământul se face la catedră, în sălile de clasă. Astăzi am aflat că, într-adevăr, oamenii ăştia au o problemă că nu au luat deloc salariile. Nu e vorba de diferenţele provenite prin hotărâri judecătoreşti, ci e vorba cu adevărat de faptul că nu şi-au luat salariile şi nu au alocare bugetară pentru acest lucru. Se pare totuşi, din discuţia cu directorul de la Finanţe, am înţeles că s-au făcut demersuri pentru o sumă consistentă care ar trebui să fie alocată judeţului, însă ar trebui să aşteptăm răspunsul Ministerului Finanţelor, dar ceea ce este de rezolvat, este de lămurit între cele două ministere", a declarat prefectul Cristian Roman, după întâlnirea cu liderii de sindicat şi şcolile care au intrat în grevă.

image

Asigurările prefectului nu i-a mulţumit însă pe dascăli care s-au arătat dispuşi să continue greva generală până când îşi vor primi integral salariile.„Nu avem nicio certitudine că vom primi salariile.  Doar promisiuni. Am hotărât să continuăm greva până când ne vom primi banii" , a declarat Corneliu Rusu Apopei, lider de sidicat în Colegiul Laurian. Fiecare şcoală va decide separat dacă va continua sau nu greva.

Conturile de salarii din majoritatea şcolilor din judeţ sunt goale sau aproape goale. Unele şcoli nu au în conturi nici măcar un singur leu pentru lefurile dascălilor, iar altele au acoperit cel mult 40% din fondul de salarii.  

Deficitul financiar la nivel de judeţ se ridică la 10 milioane de lei. Surse din Direcţia Generală a Finanţelor Publice susţin  că probelema nu poate fi rezolvată în perioada imediat următoare întrucât demersurile făcute la Bucureşti de către autorităţile locale s-au blocat la Ministerul Educaţieie, care trebuie să-şi dea acordul pentru transferarea din Trezorerie a unor fonduri din bugetul  trimestrului IV-, în bugetul trimestrului I.  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite