Botoşani: Petiţie online pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul nu mai are bani pentru plata părinţilor ai căror copii suferă de sindromul Down dat şi alte boli grav. Aceştia cer reglementarea prin ordonanță de urgență a procedurii de salarizare a acestei categorii speciale de asistenți personali. Peste 300 de persoane din toată ţara au semnat această petiţie online adresată ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale

Vezi aici petiţie şi semneaz-o dacă eşti de acord cu prevederile sale!

Un asistent social nu câştigă mai mult de 450 de lei lunar după reducerea salarială de 25%. Banii sunt insifucienţi pentru îngrijirea unui copil care suferă de un handicap grav. Cu toate acestea, primăriile justifică trimiterea în şomaj a acestor asistenţi personali şi obligarea acestora să se recalifice prin lipsa fondurilor pentru salarizarea asistenților personali. „Suntem obligaţi să acceptăm trimiterea în şomaj şi recalificarea, altfel pierdem orice venit. Practic, părintele unui copil bolnav este obligat să îşi găsească un loc de muncă din care să îşi permită angajarea unui asistent personal", a spus Dan Pălimariu, tatăl unui băieţel bolnav de Down.

Citeşte şi:

Botoşani: Statul se lăcomeşte şi la banii copiilor cu Down

 60 de asistenţi personali din Botoşani sunt în aceeaşţi situaţie iar alte cîteva mii în toată ţara. Aceştia au lansat o petiţie online prin care cer modificarea legii. „Întrucât situaţia semnalată este întâlnită în aproape toate judeţele, fiind afectate câteva mii de persoane cu handicap, propunerea noastră vizează asigurarea bugetului pentru plata salariilor asistenților personali și a indemnizației de însoțitor din bugetul Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale prin transfer către Agenția Teritorială de Prestații Sociale, care la rândul ei va vira fondurile către primării. Astfel, salariul asistentului personal și indemnizația vor fi încadrate la categoria prestații sociale și va exista o centralizare si raportare unică a acestora, aspect ce se încadrează în strategia privind reforma în domeniul asistenței sociale, document supus dezbaterii publice de către MMFPS", se arată în petiţia semnată deja de peste 300 de români.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite