Botoşani: Statul se lăcomeşte şi la banii copiilor cu Down

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mondială a Sindromului Down este marcată astăzi la Botoşani prin desene şi activităţi  culturale pe Pietonalul Unirii. Între timp, statul român a mai găsit o modalitate să facă economie la bugetul de stat: trimite în şomaj părinţii copiilor cu Down ca să nu le mai mai achite indemnizaţia de 500 de lei.

Peste 150 de copii din Botoşani sunt diagnosticaţi cu sindromul Down, o boală necruţătoare care le grăbeşte sfârşitul. Cât de greu este să îngrijeşti un astfel de copil o ştiu doar părinţii de pe urma cărora statul vrea acum să câştige.

60 de persoane sunt asistenţi personali pentru proprii copii suferinzi şi primesc un salariu de 460 de lei, după reducerea salarială de 25%, în condiţiile în care terapia şi medicamentele unui copil cu Down ajung la 1.500 de lei lunar. Şi mai şocant este că jumătate dintre asistenţii sociali îşi îngrijesc singuri copiii şi nu au alte venituri decât salariul de mizerie acordat de stat şi indemnizaţia copilului care este 84 de lei.

„Soluţia" statului.....

Statul nu face mare lucru pentru aceşti copii care stau la mila fundaţiilor. Ba mai mult, îi  consideră o povară. Dovadă stă faptul că valul disponizibilizărilor a ajuns şi în acest „sector" bugetar. Ca să facă economie la buget, statul a decis să îi trimită în şomaj pe aceşti bugetari şi să îi oblige să îşi caute de lucru fără a ţine cont de faptul că viaţa copiilor depinde de grija permanentă a acestor părinţi.

Obligaţi să plece în şomaj

Până acum, contractele acestora sunt reînnoite de la an la an după stufoase anchete sociale,evaluări medicale şi teancuri uriaşe de acte. Pentru cei 460 de lei lunar, părinţii trebuiau să facă dovadă că pruncul lor nu s-a însănătoşit peste noapte şi îşi poate purta singur de grijă. Lucrurile s-au schimbat din acest an când părinţii copiilor cu Down au constatat cu stupoare că sunt trimişi în şomaj.

În această situaţie este şi Mihaela Pălimaru, mama unui băieţel de opt ani, diagnosticat cu sindromul Down. Tânăra a aflat că va trebui să se „reorienteze profesional" pentru că statul nu mai are bani să îi achite lunar salariul de asistent personal. Peste câteva zile, Mihaela Pălimaru şi fiul ei, Andrei, vor ajunge în faţa unei comisii care le va decide soarta. „ Ne-au anunţat că nu mai sunt bani şi vom intra în şomaj pentru 16 luni după care va trebui să facem cursuri de recalificare cel mai probabil în confecţii. În cazul fericit în care voi reuşi să mă angajez cu o leafă de 600 de lei, va trebui să îmi angajez un asistent personal care să aibă grijă de băiat. Va trebui să îl plătesc din ceeea ce câştig eu într-o lună dar cine va sta cu băieţul pentru o aceşti bani?", a spus femeia.

„Down nu este o boală oarecare!"

Şi mai dramatică este situaţia lui Ioan Creţu, tatăl unui băieţel de 11 ani. Bărbatul are 54 de ani şi îşi creşte singul copilul diagnosticat cu sindromul Down. Omul este disperat mai ales că , la vârsta mea, şansele de angajare sunt mici. În plus, cine va sta cu băieţelul pentru 500 de lei pe lună. Down nu este o boală oarecare", a spus bărbatul.

Patru asistenţi personali au fost trimişi în şomaj în ultima săptămână. Valul disponibilizărilor va începe luna viitoare când părinţii vor ajunge în faţa comisiei pentru reînnoirea contractelor. „ Nu cred că va scăpa cineva de şomaj. Ni s-a spus acest lucru. Cine refuză recalificarea, pierde indemnizaţia de şomaj, nu va avea venituri iar copilul va ajunge în centre de plasament. Cred că asta este ideea. Să umple casele de copii făcute pe bani europeni.", a spus Dan Pălimariu, tatăl lui Andrei, un băieţel diagnistocat cu sindromul Down.

Asistenţii personali merg la judecată

Părinţii caută acum sprijin la juriştii Asociaţiei „Ne trebuie speranţă" şi vor să dea statul român în judecată. „ I-am sfătuit să nu semneze actele pentru şomaj. Facem deja contestaţii şi suntem pregătiţi să dăm statul în judecată pentru că nu respectă drepturile acestor copii. Este adevărat că statul nu câştigă nimic de pe urma lor dar şi ei au dreptul la viaţă", a spus Silvia Griciuc, preşedintele Asociaţiei „Ne trebuie Speranţă" Botoşani şi mama unei tinere diagnostică cu sindromul Down.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite