Botoşani: „Ne rugăm să nu vină din nou potopul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de botoşăneni din nordul judeţului trăiesc cu teama unei viituri pe Prut. În localităţile Rădăuţi Prut şi Baranca oamenii şi-au strâns lucrurile şi sunt pe picior de plecare la cel mai mic vuiet al apei.

De două zile, satele de la graniţa cu Ucraina sunt în stare de alertă. Prutul a depăşit cota de pericol cu jumătate de metru, iar apele nu dau semn că vor să se retragă. Autorităţile judeţene şi-au păstrat însă optimismul. Ei se bazează pe măsurători şi pe prognozele meteo.

Citiţi şi: Stare de alertă în Delta Dunării

               Zona Feteşti, în atenţia hidrologilor

Deocamdată au evacuat aproape 60 de suflete din lunca Prutului, au curăţat şanţurile şi stau de veghe. „Suntem siguri că nu vor fi probleme şi Prutul se va retrage“, spune colonelul Radu Anton, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Insomnie de la codul roşu

Oamenii sunt însă speriaţi, mai ales cei din Rădăuţi Prut şi Baranca, localităţi lovite de potop în anul 2008. Atunci ei au simţit pe propria piele furia devastatoare a Prutului ieşit din matcă.

„Cum aş putea uita? Am rămas cu hainele de pe mine şi cu buletinul. Toată munca de o viaţă s-a dus în jumătate de oră. A fost iadul pe pământ“, îşi aminteşte Viorica Damian din Rădăuţi Prut. „Până mor nu uit noaptea aceea. Vuia puternic şi apa venea din toate părţile“, povesteşte înfiorat Ionel Dulgheru, localnic din Baranca. De ieri, de când a fost instituit cod roşu de inundaţii în cinci localităţi de la graniţa cu Ucraina, bărbatul n-a închis un ochi.
Şi-a strâns lucrurile, a pregătit animalele şi este gata în orice clipă de plecare.  „Luăm şi noi ce putem şi plecăm când auzim vuietul Prutului. Râul are o forţă atât de mare că nu ştii niciodată cât de tare va lovi. Toată lumea e pregătită de tot ce e mai rău“, a mai spus Ionel Dulgheru.

Pompierii şi voluntarii au evacuat ieri aproape 60 de persoane din Rădăuţi Prut şi Baranca, aflate în zonele inundabile. Statul le-a construit case noi pe dealuri, departe de albia Prutului, dar ei preferă să stea tot în vechile gospodării. Ca tragedia de acum doi ani să nu se repete, cu toţii au fost luaţi pe sus de autorităţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite