Botoşani: Povestea tânărului mort de foame în Polonia ajunge pe ecrane: Vinovaţii nu au fost găsiţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul despre drama dorohoianului mort de foame în Polonia este pe ultima sută de metri. Lungmetrajul va fi difuzat atât în România cât şi în Polonia asta mai ales că polonezii au investit 60 de mii de euro pentru acest documentar. La trei de ani de la tragedie, nu s-au găsit încă vinovaţii.

 Rudele tânărului nu mai au nicio veste despre stadiul procesului. „ Prin noiembrie am primit o adresă din Polonia din care reiese că vinovat ar fi şeful spitalului care şi-a luat concediu când Claudiu agoniza. Acest medic nu mai poate fi tras la răspundere pentru că a murit. Ca de fiecare dată, mortul este vinovat ca să s epoată muşamaliza totul", a spus Carmen Cracană, verişoara lui Claudiu Crulic.

Botoşani: Crulic vorbeşte de dincolo de moarte

În lipsa banilor, rudele tânărului nu au putut participa la niciun termen al procesului care are loc în Polonia. Nici de la autorităţile române, familia lui Claudiu Crulic de la Dorohoi nu ştiu nimic decât că s-au alocat 337.212 lei pentru realizarea unui film despre ultimele zile din viaţa tânărului de 33 de ani care s-a înfometat patru luni pentru a demonstra că nu este hoţ şi nu merită puşcăria.

Crulic a murit, după ce consulul i-a spus să aibă încredere în justiţie

Banii au fost alocaţi de Centrul National al Cinematografiei (CNC) pentru finanţarea lungmetrajului de animaţie „Crulic-drumul de dincolo", o coproducţie Aparte Film, în regia Ancăi Damian.  Filmul documentar va apărea anul acesta pe marile ecrane iar polonezii au dat bani buni pentru realizarea lui. „ Filmul este o coproducţie româno-poloneză. Polish Film Institute a acceptat să finanţeze proiectul cu 50.000 de euro, iar Fondul Regional din Cracovia plăteşte 10.000 de euro. Proiectul va fi finalizat în scurt timp", a spus Anca Damian, regizor.

Vezi aici imagini din filmul care va şoca lumea:

 Filmul 75 de minute şi va fi prezentat din punctul de vedere al victimei. Actorul Vlad Ivanov va imita vocea tânărului şi da viaţă suferinţelor îndurate de Claudiu Crulic în ultimele patru luni din viaţă. Filmul va avea valoare de document, susţin realizatorii, care muncesc mai bine de doi ani la acest proiect. „Am fost în ultima celulă în care a stat Claudiu Crulic, în saloanele spitalului penitenciarului, în spitalul din Cracovia unde a murit, în salonul şi în camera mortuară. Am stat de vorbă cu mulţi oameni care l-au cunoscut, cu ultimul medic care l-a avut în îngrijire, în spitalul Ministerului de Interne din Cracovia, şi toţi erau marcaţi, profund impresionaţi.", a mai spus regizorul Anca Damian care vrea astfel să schimbe percepţia despre emigranţii români.

Dezvăluirile Adevărul au dus la demisia ministrului de externe!

La Dorohoi, rudele lui Claudiu sunt însă de altă părere şi vorbesc despre asemănarea dintre cazul lui Claudiu şi cel al lui Florin Istrati , românul aflat de două luni în greva foamei într-o închisoare din Milano." Mereu va exista un Claudiu care să sufere nevinovat prin străinătate atâta vreme cât statul nu face nimic pentru cetăţenii lui. Am plâns când am aflat de românul care face greva foamei în Italia ca să demonstreze că nu este violator şi proxenet. Mi-am adus aminte că nici Claudiu nu a fost crezut că nu a furat", a mai spus Carmen Cracană, verişoara lui Claudiu Crulic .

Familia Crulic aşteaptă pedepsirea vinovaţilor

Claudiu Crulic a murit în ianuarie 2008 într-un spital polonez. Tânărul de 33 de ani din Dorohoi a refuzat să mânânce patru luni în semn de protest faţă de autorităţile din Varşovia care l-au condamnat pe nedrept pentru un furt comis când românul nu se afla pe teritoriul Poloniei. Pe toată perioada detenţiei, Claudiu a cerut zadarnic ajutor Ambasadei României la Cracovia. Când a murit, Claudiu cântărea 30 de kilograme. Trei medici polonezi au fost acuzaţi de neglijenţă. Niciunui nu a fost condamnat.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite