Crulic vorbeşte de dincolo de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul" a intrat în posesia unor memorii scrise de Claudiu Crulic în închisoarea poloneză, imediat după ce a intrat în greva foamei Unul dintre memoriile tânărului Daniel

Ziarul „Adevărul" a intrat în posesia unor memorii scrise de Claudiu Crulic în închisoarea poloneză, imediat după ce a intrat în greva foamei

Unul dintre memoriile tânărului Daniel Claudiu Crulic se numeşte „Rugăminte". Este unul dintre multele pe care le-a scris, în speranţa că va ajunge pe masa consulului român de la Cracovia.

Îl ruga să trimită un reprezentant care să-l asculte şi să-l ajute. Protesta, anunţând că a intrat „în refuz de hrană". Consulul i-a răspuns că nu are pe cine trimite. În cele din urmă, a murit de foame. Sau, a fost lăsat să moară...

Înscrisurile au fost găsite printre puţinele lucruri ale tânărului oferite de către poliţia poloneză familiei odată cu repatrierea trupului. Nu se ştie dacă aceste acte au ajuns vreodată la Ambasada României de la Varşovia, cum nu se ştie nici care este numărul scrisorilor scrise de Claudiu în lunile de detenţie.

„Erau împăturite cu nişte acte în limba poloneză de pe la procese. Prima dată nu am băgat de seamă. Apoi i-am recunoscut scrisul. Le-am citit şi am plâns. Claudiu chiar a crezut până în ultima clipă că va primi sprijin de la ambasadă. Vedeţi că a început cu «Rugăminte pentru dom’ consul al României», ce băiat naiv!", spune Carmen Cracană, verişoara tânărului.

image

Claudiu şi-a notat inclusiv zilele în care nu a ...

„Suntem nevinovaţi!"

Cele două memorii sunt datate 19 septembrie şi 28 septembrie 2007. La numai o săptămână de la încarcerarea sa, Claudiu aduce la cunoştinţă ambasadei că a intrat în greva foamei: „( ...) am decis să fac refuz de hrană din data de 10.09.2007 a reţinerii şi suntem nevinovaţi".

În memoriul adresat consulului României din data de 19 septembrie 2007, Claudiu Crulic explică şi motivele protestului prin înfometare: obţinerea unei întâlniri cu un bun reprezentant al ambasadei, schimbarea arestului şi a avocatului din oficiu care, susţinea tânărul, le-a oferit doar o carte de vizită în perioada procesului.

Nu se ştie dacă „rugămintea" a ajuns la Ambasada României de la Varşovia, însă pe 28 septembrie, Claudiu Crulic revine cu o nouă rugăminte adresată „domnului consul al României", în care îi aduce la cunoştinţă că îşi menţine refuzul de hrană început pe 10 septembrie.

„Eu nu arăt a ţigan"

Mărturisirile lui Claudiu, cuprinse în memoriile adresate consulului României în Polonia, sunt şocante. Tânărul de 33 de ani susţine că el şi iubita sa au fost arestaţi în baza semnalmentelor date de vânzătoarea magazinului unde a avut loc presupusul furt.

Poloneza i-a descris pe hoţi ca fiind „ţigani". Claudiu Crulic încerca să îl convingă pe consulul român că atât el, cât şi iubita sa nu corespund semnalmentelor în baza cărora au fost arestaţi. „Zisa Lica Tomescu are părul şaten înspre blond, lăsat pe umeri, ten alb şi nu se trage din familie de ţigani, iar eu am păr şaten, ten alb şi nu mă trag din familie de ţigani". Cu toate acestea, declaraţia vânzătoarei a fost consemnată ca probă, în baza căreia cei doi au ajuns în arestul poliţiei poloneze pentru a doua oară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite