Botoşani: Judeţul are toate codurile de inundaţii: ,, Ne temem de un nou potop!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile din judeţ au făcut un prim bilanţ al pagubelor provocate de inundaţii în ultimele trei zile. Sute de hectare de pădure, păşune şi teren arabil sunt sub ape. Localnicii din Baranca şi Rădăuţi Prut par să fie urmăriţi de blestemul apelor.

Citiţi şi: Stare de alertă în Delta Dunării

Ora 12.45

Cota de pericol pe râul Prut a fost depăşită cu 31 de cm în dreptul localităţii Rădăuţi Prut. Şi la intrarea Prutului în ţară, la Oroftiana, cota de inundaţie de 470 de cm este depăşită cu 33 cm, dar valorile sunt în scădere.

ora 9.45

Oamenii din Rădăuţi Prut şi Baranca, localităţi lovite de potop în anul 2008, nu par  încrezători. Ei ştiu că Prutul poate lovi cu furie într-o clipă iar satele lor pot fi şterse de pe harta ţării. În doi ani nu au putut uita cum casele le-au fost smulse de puhoaie iar animalele din bătătură au fost înghiţite de ape „ Cum aş putea uita? Am rămas cu hainele de pe mine şi cu buletinul. Toată munca de o viaţă s-a dus în jumătate de oră. A fost iadul pe pământ" a spusViorica Damian, localnic Rădăuţi Prut. Aceleaşi amintiri sumbre le au şi localnicii din Baranca, altă localitate lovită de puhoaie în 2008. ,, Până mor nu uit noaptea aceea. Vuia puternic şi apa venea din toate părţile" a spus Ionel Dulgheru, localnic din Baranca( foto).

image

De ieri de când a fost instituit codul roşu de inundaţii în cinci localităţi de la graniţa cu Ucraina, bărbatul nu a închis un ochi. Şi-a strâns lucrurile, a pregătit animalele şi e gata  în orice clipă  de plecare,,  Luăm şi noi ce putem şi plecăm când auzim vuietul Prutului. Râul are o forţă atât de mare că nu ştii niciodată cât de tare va lovi. Toată lumea e pregătită detot ce e mai rău. Cu puterea lui Dumnezeu nu te pui" a mai spus Ionel Dulgheru.

ora 8.20

Apele revărsate ale râului Siret au inundat aproape şase hectare de teren arabil şi 22 de păşune în localitatea Vârful Câmpului. În localitatea Corlăteni, râul Jijia a inundat peste 100 de hectare de  culturi agricole, 35 hectare de  păşune şi au distrus  10 km de drumuri judeţene, 10 podeţe şi un pod.

image

,, Două echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, ajutaţi de voluntari locali, specialiştide la Ape , poliţişti şi poliţişti de frontieră se află în localităţile vizate pentru monitorizarea râului Prut, iar dacă situaţia impune, pentru evacuarea şi salvarea persoanelor, animalelor şi bunurilor din zonele situate  în apropierea râului Prut" a declarat plt. Dprinja Lupu, ISU Botoşani.

ora 8.00

Cotele râului Prut la intrarea în ţară , în localitatea Oroftiana scad cu aproape 10 cm în trei ore. La Rădăuţi Prut,  măsurătorile efectuate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani arată că a fost depăşită cu 43 de cm cota de inundaţie. Până la cota de pericol mai sunt 1,47 metri .

Citeşte şi:

Prutul a depăşit cota de pericol cu jumătate de metru

Un bilanţ provizoriu raportat autorităţilor judeţene arată că  râul Prut a inundat peste 450 ha păşune, aproximativ 450 ha pădure, peste 200 ha teren arabil în comuna Suharău, comuna Hudeşti , oraş Darabani, comuna Rădăuţi Prut  şi comuna Mitoc. Au fost colmatate peste 40 de fântâni din comunele Oroftiana  şi Suharău unde au fost  au fost afectate parţial DJ 291 C pe o distanţă de 7 km , drumul comunal DC 82 A, pe 2,6 km şi mai multe drumuri săteşti.  În localităţile Bajura şi Teioasa au fost afectate 13 drumuri pietruite, pe o distanţă totală de aproape 30 km .  Totodată , trei  podeţe din  comuna Suharău au fost afectate

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite