Botoşani: (UPDATE) Bacalaureat penal: Profesori universitari şi inspectori şcolari sunt cercetaţi acum pentru luare de mită şi corupţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii au indicii că notele au fost cumpărate la Liceul Economic,, Octav Onicescu" din Botoşani 

Află aici dacă ai trecut examentul de maturitate!

Ora 16.30

Ancheta în cazul posibilei fraudări a examenului de la bacalaureat de la Liceul Economic a pornit de la o reclamaţie depusă de părintele unuia dintre liceeni, revoltat că i s-a cerut,, dreptul" la clasă, susţin surse din rândul anchetatorilor. Verificările au scos la iveală tabele cu numele elevilor care au ,,cotizat" şi sumele oferite profesorilor mai susţin aceleaşi surse. Ancheta este în plină desfăşurare iar principalii suspecţi sunt şefii comitetelor de părinţi care ar fi întocmit aceste liste şi ar fi strâns banii.

Citeşte şi:

Iaşi: Colegii profesorului Drăgoi, acuzat de luare de mită la BAC: „Astăzi era oleacă cam negru de supărare“

Vicepreşedintele comisiei de bacalaureat susţine că nu ştie nimic despre aceste acuzaţii şi nu a fost contactată de procurori.  " Nu mi s-a oferit şi nu am primit niciun fel de sumă. Am fost solicitată să preiau atribuţiile preşedintelui comisiei şi atât" a declarat Mihaela Prăjinariu, inspector şcolar care nu vrea ca numele său să fie asociat în vreun fel cu acest caz.

Ora 16.00

Profesorul doctor Leonache Drăgoi( foto jos) , predă ca titular la Univeristatea Tehnică „Gh. Asachi" din Iaşi, în cadrul Facultăţii de Textile Pielărie, din 1996. Cadrul didactic este născut în Bacău şi are 62 de ani. Leonache Drăgoi a publicat numeroase cărţi, are patru brevete de invenţie şi alte zeci de lucrări apărute în reviste de specialitate din ţară şi străinătate.

image

Vestea că profesorul este vizat de un scandal de luare de mită l-a lăsat fără replică pe decanul Facultăţii de Textile-Pielarie şi Management Industrial, Carmen Loghin. „Nu pot să cred aşa ceva. Este un profesor care predă de foarte mulţi ani la noi. Mai are doi-trei ani până la pensie şi nu cred că şi-ar fi pus în joc credibilitatea. Din câte îl cunosc, mi se pare puţin probabil să fi făcut aşa ceva", a afirmat conferenţiar doctor inginer Carmen Loghin.

Ora 15.15

Preşedintele comisiei de bacalureat de la Liceul Economic ,, Octav Onicescu" din Botoşani este  bănuit de fapte de corupţie şi este cercetat în stare de libertate „ El a fost audiat şi aseară şi în această dimineaţă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Cercetările continuă dar nu se impune măsura reţinerii " a declarat procuror Aurel Simion, purtărtor de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Preşedintele dar şi alţi trei membri ai comisiei sunt bănuiţi că ar fi luat bani la bacalaureat. Anchetaţi sunt şi trei preşedinţi ai comitetelor de părinţi care ar fi acordat mită cadrelor didactice.

Ora 15.00

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a aflat de ancheta penală de la Economic abia astăzi de la ziarişti „ Mi se părea normal ca procurorii să mă anunţe şi pe mine că avem colegi bănuiţi de fraudarea examenului. Nu ştiu nimic în plus" a declarat Ada Macovei, inpector general Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani.

ora 14.00

Cazul este cercetat la această oră de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani care au început urmărirea penală a preşedintelui comisiei de bacalureat. Profesorului universitar dr. Leonache Drăgoi de la Universitatea "Gheorghe Asachi" Iaşi  este bănuit că ar fi luat şpagă la examenul de bacalureat.

Bănuiţi sunt şi alţi  trei membri ai comisiei. În atenţia anchetatorilor se află şi preşedinţii comitetelor de părinţi care au strâns bani pentru mituirea profesorilor.

" O parte din membrii comisiei de bacalaureat sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie. S-au efectuat percheziţii iar în maşina preşedintelui comisiei de evaluare s-au găsit sume importante de bani. Nu putem preciza valoarea pentru că ancheta este în plină desfăşurare" a declarat procuror Aurel Simion, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

287 de elevi au susţinut bacalaureatul la acest liceu. Surse din rândul anchetatorilor susţin că aceştia au dat câte 100 de lei pentru fiecare probă.

ora 13.45

La această oră, membrii comisiilor din cele patru centre deschise în oraş fac ultimele evaluări pe care le vor prezenta IŞJ Botoşani. Abia după ora 14.00, se va calcula procentul de promovabilate la examenul de bacalaureat la nivelul judeţului Botoşani iar elevii vor şti dacă şi cu ce note au trecut examenul de maturitate.

În următoarele ore, emoţiile sunt mari pentru cei 3400 de liceeni. Primele date arată că  36 de absolvenţi de liceu au fost absenţi iar doi au avut notele echivalate.

La ultima probă a bacalaureatului susţinută vineri, 45 de elevi care au susţinut examenul la Liceul Pedagogic au avut parte de subiecte mai uşoare şi nu au repetat testarea deşi au primit subiectele pentru proba de matematică-informatică şi nu nmatematică-informatică intensiv aşa cum ar fi trebuit „ Diferenta dintre cele două subiecte este de 0,6 puncte. Norocul a fost al lor şi li se vor corecta lucrările după baremul subiectului primit. Proba nu se va relua" a declarat Ada Macovei, şef IŞJ Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite