Botoşani: EXCLUSIV : O femeie mutilată de tramvai dă în judecată Eltrans şi cere 50.000 de lei despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Femeia de 37 de ani reclamă că un tramvai a intrat în Dacia cu care circula după ce a deraiat de pe şinele uzate şi vechi de 20 de ani. Experţii confimă acuzaţiile sale iar poliţiştii trimit mâine dosarul în instanţă.

Magda Lăbuşcă( 37 ani) este originară din localitatea Dracşani şi este stabilită în Bucureşti de 14 ani. Acum trei ani femeia a fost mutilată în cel mai grav accident de tramvai produs vreodată la Botoşani. Aceasta se afla într-o maşină de ocazie cu care voia să ajungă  la părinţii săi în localitatea Dracşani. La intersecţia străzilor Primăverii cu Sucevii din municipiu, Dacia în care se afla a fost spulberată de un tramvai care a deraiat de pe şine.
Citeşte şi:

Şofer RATT prins beat la volanul unui autobuz plin de călători

Femeia a ajuns la Spitalul Judeţean Botoşani mai mult moartă decât vie cu mâna stângă distrusă complet şi capul zdrobit.  80 de zile a stat în spital sub supravegherea medicilor şi acum are nevoie de o proteză pentru mâna pe care nu o poate folosi. 

Vatmanul, tras la răspundere....

Încă de la început societatea Eltrans a aruncat vina pe umerii vatmanului Virginia Raţă( 50 ani) care a conducea tramvaiul. „Ancheta administrativă internă  a stabilit că vina a aparţinut exclusiv vatmanului care circula cu viteză şi a pierdut controlul tramvaiului", a declarat Victor Ivănescu, director Eltrans. Vatmanul a rămas fără permis de conducere a tramvaiului şi a fost trecut pe postul de taxator din care şi-a dat anul trecut demisia.

„Tramvaiul a sărit de pe şine"

Magistraţii au stabilit că vatmaniţa nu este vinovată şi au dispus neînceperea urmăririi penale. Starea deplorabilă a şinelor de tramvai şi modul cum au fost montate  le-a atras atenţia.  În cele 10 plângeri depuse la poliţie şi victima accidentului acuză conducerea Eltrans de neîntreţinerea căii de rulaj care a dus la tragedie. . „ Pur şi simplu tramvaiul a sărit de pe şine şi s-a izbit în noi din cauza şinelor uzate. Vatmanul nu putea circula cu  viteză în curbă. Acolo şinele au fost de vină"  a mai spus victima.

Experţii ieşeni: şinele erau foarte uzate

Anchetatorii au cerut lămuriri de la experţii în accidente rutiere din Iaşi. Aceştia au confirmat  reclamaţiile victimei. „Linia nu avea profilul care trebuia în curba în care s-a întâmplat incidentul. Dacă am face o secţiune transversală în şină, vedem că are forma literei Y. Roata fiind cilindrică are nevoie de astfel de şine pentru a fi ghidată. În curba în care s-a produs accidentul linia nu avea avea forma care ar fi susţinut tramvaiul", explică prof. univ. dr. Radu Gaiginschi, de la Departamentul de Siguranţa Circulaţiei din cadrul Facultăţii de Mecanică de la Iaşi, cel care a condus comisia de expertiză.

50.000 de lei pentru suferinţele îndurate

Ancheta a fost finalizată iar dosarul a fost trimis astăzi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani. Victima accidentului vrea despăgubiri materiale de 50.000 de lei pentru suferinţele sale. „ Nu au venit la spital să vadă dacă am murit şi nici nu m-au contactat vreodată în tot acest timp. Eu am un salariu de 600 de lei şi m-am împrumutat ca să plătesc spitalizarea de 8000 de lei. Medicamentele mă costă lunar 250 de lei şi avem nevoie de proteză. Să plătească pentru că este vina lor" , a spus Magda Lăbuşcă.

Conducerea societăţii se apără şi susţine că femeia vrea doar să se îmbogăţească de pe urma societăţii. „ Noi nu suntem vinovaţi. Şinele erau bune. Vina aparţine vatmanului , nu societăţii", a declarat Victor Ivănescu, director Eltrans.  Indirect,  conducerea societăţii îşi recunoaşte însă vinovaţia. În mai 2010, şinele de tramvai din acea zonă au fost înlocuite cu alte noi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite