Botoşani: ALERTĂ: Apele din Dorohoi au ajuns în oraşul Truşeşti: Zeci de case sunt complet inundate iar gara abia se mai vede!(UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puhoaiele ,care au lovit astăzi municipiul Dorohoi pentru a doua oară în două zile, au ajuns în oraşul Truşeşti.  La această oră, satul Buhăceni situat la periferia oraşului este inundat.

Ora 17.15.

 Râul Jijia a acoperit satul Buhăceni situat la doi kilometri de oraşul Truşeşti. Puhoaiele au acoperit calea ferată iar clădirea gării este pe jumătate în apă. Zeci de case sunt inundate iau multe din ele au fost dărâmate de puhoaie.

Localnicii au părăsit satul încă de noaptea trecută după ce au fost anunţaţi că vine potopul. Până la această oră nu sunt cunoscute pagubele. Pompierii şi militarii acţionează în zonă.

Ora 14.45

Un elev din oraşul Săveni va susţine proba obligatorie de profil de la bacalaureat în această după amiază. El a întârziat la examen din cauza inundaţiilor.  Comisia Judeţeană de Bacalaureat a considerat că este o situaţie specială şi a acceptat amânarea examinării.

Peste 300 de elevi din cinci localităţi inundate, printre care şi Dorohoi, susţin bacalureatul la Botoşani. Ei sunt cazaţi la internatul Liceului Pedagogic unde primesc masă şi cazare gratuite pe perioada examenelor.

Premierul Emil Boc , huiduit de sinistraţi la Dorohoi

Ora 14.30

Aproape 20 de mii de litri de apă minerală şi 1600 de conserve au fost trimise de Guvern pentru sinistraţii din Dorohoi. Ajutoarele vin de la Fondul de Rezervă al Statului şi urmează să fie distribuite.

VIDEO/ FOTO Harta dezastrului din Dorohoi

image

Urmările primului potop de la Dorohoi( GALERIE FOTO)

Ora 11.40:

Din cauza inundaţiilor din judeţ mai multe drumuri judeţene au fost blocate iar echipajele Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri se află acum în teritoriu încercând să redea circulaţia. Pe unele sectoare însă apa nu le permite să intervină.

image

Citeşte şi: Constanța: Dunărea a inundat orașul Hârșova

Porţiuni de drum închise: DJ 296 - Dorobanţi - Podeni; DJ 208 D -  Bucecea - Hînţeşti; DJ 296 D Ungureni - Călugăreni; DJ 294  - Guloaia -Dângeni şi DJ 282 - Truşeşti - Todireni.

image

Ora 11.20:

La această oră voluntarii filialei de Cruce Roşie Botoşani se întreaptă cu pături conserve şi apă către Dorohoi.

„Mergem la Dorohoi să ducem câte ceva şi apoi vom ajunge la Şendriceni. Pentru cei care vor să facă donaţii şi să-i ajute pe sinistraţi pot veni fie la sediul filialei Botoşani unde va fi în permanenţă cineva, sau la cortul din Piaţa Centrală", a spus Costel Botezatu, referent în cadrul filialei Crucea Roşie Botoşani.

image

Dorohoienii vor primi 300 de pături, 600 de conserve şi sute de litri de apă. Pentru cei care vor să ajute cu bani, Crucea Roşie a deschis un cont pentru sinistraţi la BCR, filiala Botoşani: RO24RNCB0041041209560009 în lei, cod fiscal 3372670.

Ora 10.00:

În această dimineaţă, apele au lovit cartierul Ştefan cel Mare de la marginea oraşului Dorohoi. În jurul orei 9.00, cel puţin 50 de case erau inundate de apele care depăşesc pe alocuri 2 metri. Este vorba de aceleaşi locuinţe care au mai fost  lovite de viitura acum două zile iar pompierii abia au reuşit evacuarea apei din case şi din curţile oamenilor.

image

"Râul Jijia a ieşit din matcă din cauza precipitaţiilor abundente de noapte trecută care au atins 100 de litri pe m.p. Nu avem o situaţie acum dar cel puţin 50 de case sunt inundate" a declarat primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu.

Oraşul este sub avertizare de cod roşu de inundaţii până mâine dimineaţa la ora 9.00.

Astă-noapte:

Forţele de ordine au intervenit în ultimele 7 ore pentru evacuarea altor sute de persoane din localităţile ameninţate de ape şi asta urmare a Codului Roşu instituit pe râul Siret, pe sectorul Mihăileni-Tudora, pe Jijia superioară (până la Dângeni) şi pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana - Rădăuţi-Prut.

image

Numai la Cândeşti au fost afectate aproape 500 de gospodării, fiind evacuate peste 100 de persoane.

„Ne-a inundat şi Siretul şi Molniţa. 120 de adulţi şi copii au fost evacuaţi şi au petrecut noaptea în şcoli, la primărie sau pe la rude. Unii, mai bătrâni, nu voiau să părăsească casele şi a trebuit să apelăm la forţele de ordine. Oamenii sunt speriaţi. Apele se retrag dar au fost inundate şi fântânile şi acum avem nevoie de apă potabilă", a spus Constantin Ciornodolea, primarul comunei Cândeşti.

image

Şi la Dorohoi, evacuările au continuat. Din cauza creşterii cotelor râului Buhai, la Pădureni, cu 90 de cm peste cota de pericol, au fost evacuate mai multe persoane din zona podului Buhai.

Aseară:

Un microbuz cu şcolari a fost luat de ape. Acestaa fost luat de apele învolburate venite de pe versanţi şi purtat 20 de metri până în curtea unui localnic.

Maşina de tip maxi-taxi se întorcea de la Dorohoi pe drumul DJ 291 C transportând nouă copii şi trei adulţi. La intrarea în localitatea Pomârla, microbuzul a fost luat de ape. (foto)

image

„Mai aveau 500 de metri şi credeau că vor reuşi. Nici noi nu ne aşteptam ca apa să crească atât de mult. Imediat apa a ajuns la un metru şi continua să vină de pe versanţi. Li s-a oprit motorul şi apoi au fost luaţi cu totul", a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

image

Voluntarii serviciului pentru situaţii de urgenţă şi angajaţii primăriei s-au muncit mai bine de o oră pentru a-şi scoate pe oameni din apele învolburate. Din fericire, în afară de o sperietură zdravănă, pasagerii au scăpat nevătămaţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite