Alcoolicii aduc spitalele botoşănene la sapă de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare beţiv cules de pe stradă costă statul 400 de lei pe zi
Fiecare beţiv cules de pe stradă costă statul 400 de lei pe zi

Medicii susţin că dacă i-ar pune pe alcoolici la plata cheltuielilor de spitalizare, i-ar descuraja să mai facă abuz de băutură.

Alcoolicii beneficiază de un statut privilegiat în sistemul medical, spun medicii botoşăneni. Pentru ei, statul cheltuie zilnic cel puţin 400 de lei ca să-i pună pe picioare. Viciile fac găuri uriaşe în bugetul spitalelor, care sunt obligate să le acorde îngrijiri medicale. Zilnic, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) ajung cel puţin trei alcoolici culeşi de pe străzi de ambulanţă sau de poliţie. Aici sunt cazaţi şi trataţi cu vitamine şi glucoză până le dispar aburii alcoolului.

Citiţi şi: Ambulanţa a pierdut dializaţii şi o grămadă de bani publici


„Stau cam cinci-şase ore până se trezesc. Tratamentele primite în regim de urgenţă ne costă 150 de lei ca să trezim din beţie fiecare pacient. Nu mai putem la socoteală şi plimbarea lor cu ambulanţa“, a declarat medicul Petre Rădăuceanu, coordonatorul UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe.

Plimbaţi cu ambulanţa
De la Spitalul Judeţean, alcoolicii sunt transferaţi cu ambulanţa la Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani, unde stau sub tratament minim zece zile, după cum prevede legea. Pentru fiecare pacient, spitalul cheltuie în medie 250 de lei pe zi, din care 150 de lei reprezintă cazarea în regim hotelier, iar restul banilor se duc pe medicamente. Pe lângă acoolicii aduşi de la Spitalul Judeţean, la Psihiatrie ajung alte câteva zeci de beţivi aduşi cu forţa de familii sau poliţişti, după ce au provocat scandaluri. Astfel, cel puţin 10 persoane sunt internate zilnic la Spitalul de Neuropsihiatrie Botoşani.


Buget subţiat de alcoolici
Numai luna trecută, bugetul alocat de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Botoşani pentru Spitalul de Neuropsihiatrie a fost depăşit cu 500.000 de lei, bani care vor fi trecuţi în contul datoriilor unităţii medicale. „Luna trecută cred că am avut peste 300 de alcoolici internaţi. Ei beau, se simt bine, iar noi trebuie să-i punem pe picioare cu bani mulţi. Nu avem ce face. Pe toţi trebuie să-i ţinem în spital şi să-i tratăm ca pe orice alt pacient“, a declarat Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Neuropsihaitrie.

Cadrele medicale sunt revoltate că bugetele şi aşa mici ale spitalelor sunt irosite pentru tratarea alcoolicilor. „Nu ai ce face în cazul unui bolnav de inimă care îşi ia periodic tratamentul şi are grijă de sănătatea sa. Cred că numai la noi beţivii sunt trataţi pe banii statului. Persoanele care nu vor să renunţe la acest viciu ar trebui puse la plată“, a declarat Dan Gheorghiţă, medic la Spitalul Judeţean Botoşani.

Cer taxarea pacienţilor
Plata tratamentului i-ar determina pe botoşănenii alcoolici să renunţe la acest viciu şi să urmeze un tratament, susţin specialiştii. „Ar trebui modificată legea şi puşi la plată. Dacă vor suporta din buzunarele lor costul tratamentului şi internarea, nu vor mai avea bani de băutură şi vor încerca să renunţe la acest viciu“, a adăugat directorul Spitalului de Neuropsihiatrie.

Proiect aflat încă în dezbatere
Medicul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Ioan“ din Iaşi a iniţiat un proiect legislativ prin care propune modificarea legii 95/2006 privind reforma în sistemul sanitar. Şeful Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic „Sfântul Ioan“ din Iaşi vrea ca toţi pacienţii care ajung la Urgenţe în urma consumului exagerat de alcool să plătească toate costurile spitalizării şi ale tratamentului. Proiectul nu a fost încă aprobat.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite