La Bistriţa, PCR s-a întors la putere pe aripile valsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invitaţii au început să umple scaunele sălii Centrului Cultural Municipal de la ora 19.30
Invitaţii au început să umple scaunele sălii Centrului Cultural Municipal de la ora 19.30

Sistemul „Pile, Cunoştinţe, Relaţii” (PCR) a fost unica şansă a bistriţenilor de rând pentru a lua parte la concertul de Crăciun plătit de primărie

Primăria Bistriţa a organizat sâmbătă seara un concert de Crăciun numai pentru elite, dar plătit cu 13.000 de euro, din banii tuturor bistriţenilor. „Muritorii de rând" au fost siliţi să apeleze la pile şi cunoştinţe pentru a face rost de un bilet. Concertul a fost susţinut de Johann Strauss Ensemble, din Viena. Accesul în sala Casei de Cultură „George  Coşbuc" a fost limitat la doar 400 de oameni, care au primit invitaţii de la conducerea Primăriei Bistriţa. Au fost prezenţi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, ambii viceprimari, cu soţiile, şefii mai multor direcţii din primărie şi de deconcentrate, consilieri locali, oameni de afaceri, dar şi preşedintele Curţii Constituţionale, bistriţeanul Augustin Zegrean, cu soţia.


La concert a participat şi preşedintele Curţii Constituţionale (stânga, cu umbrelă) împreună cu soţia

La concert a participat şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean (stânga), cu soţia

Primarul Ovidiu Creţu spunea vineri că lista invitaţilor a fost făcută de el şi cuprinde reprezentanţi ai instituţiilor cu care a colaborat precum şi ai firmelor care au contribuit cu cei mai mulţi bani la bugetul local.


Şeful Poliţiei Municipiului, Viorel Inţa (centru, cu ochelari) a venit cu soţia la concert

Şeful Poliţiei Municipiului, Viorel Inţa, s-a aflat printre invitaţi

Dacă primarul a refuzat să mai dea declaraţii la intrarea la concert, viceprimarul George Avram a declarat în schimb că nu vede nimic nefiresc ca marii contribuabili ai Bistriţei să fie răsplătiţi printr-un astfel de concert. „Cred că marii contribuabili merită un cadou precum concertul de sâmbătă seara. Este un ansamblu pe care nu ai oricând ocazia să-l auzi pe viu", a precizat vicele.

Citeşte şi SFIDARE: Concert de Crăciun pentru elite, plătit cu 13.000 de euro din banii tuturor bistriţenilor

Prestaţia celor de la Johann Strauss Ensemble a costat 13.000 de euro, potrivit impresarului în România al ansamblului, Anamaria Costea. Banii au fost plătiţi de la bugetul oraşului.

La concert au participat şi primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, dar şi primari ai unor comune, precum edilul Lechinţei, Romeo Florian, alături de deputatul Radu Moldovan.

Pile, cunoştinţe, relaţii

Multe dintre invitaţii nu au rămas la cei care cărora le-au fost destinate. Aceştia le-au dat mai departe la rude şi prieteni. În plus a funcţionat din plin şi sistemul pilelor şi relaţiilor, iar o cunoştinţă bine plasată, eventual  la Primărie, a ajutat. Măriuca Câmpan, un subinginer constructor din oraş, şi-a făcut rost de invitaţie acum o lună. „E un concert care merită văzut. Ştiu doar că e sponsorizat . Invitaţia am primit-o în urmă cu patru săptămâni  de la cunoştinţe de-ale mele", a spus aceasta. „Naşii mei mi le-au dat drept cadou de sărbători. Mi-au spus că invitaţiile sunt din partea Primăriei Bistriţa şi reprezintă un fel de dar pentru cei care plătesc taxe mai mari", susţine Andreea Bilegan, în vârstă de 32 de ani, managerul unei firme din Bistriţa.


Andreea Bilegan spune că invitaţia la concert a primit-o de la naşii săi

image

Alţi participanţi la concert au recunoscut că au făcut rost foarte greu de invitaţii. „Am aflat de pe internet că la Bistriţa va veni celebra orchestră vieneză Johann Strauss Ensemble. Ador muzica simfonică şi când am văzut cine vine la Bistriţa mi-am zis că trebuie să merg. Trebuie să recunosc că mi-am făcut foarte greu rost de invitaţie", spune Daniela Oara, o contabilă de 40 de ani din Bistriţa.

„De ce să se bucure doar unii?"

Modul în care a procedat Primăria Bistriţa, plătind din bani publici un concert cu acces restricţionat a fost condamnat de opinia publică şi de societatea civilă. „Dacă tot sunt bani publici, de ce să se bucure doar unii? Nu este normal! Accesul la un concert simfonic nu trebuie restricţionat", a comentat Adrian Moraru, directorul-adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

Covor roşu la intrare


Centrul Cultural Municipal a fost mai gătit ca niciodată cu ocazia concertului orchestrei vieneze. Decorul a fost unul de sărbătoare. Încă din hol, pe musafiri îi aştepta un covor roşu, brazi frumos împodobiţi şi lumânări.

image
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite