Merele bistritene ajung la Bombay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Bistriţa a trimis mere autohtone în India şi prune în Austria, iar fructele din Cireşoaia au ajuns în Ucraina. Mai multe livezi superintensive pregătesc fructe pentru gustul occidentalilor după ce administratorii lor au făcut investiţii masive anii trecuţi.

O societate pomicolă cu state vechi în domeniu testează piaţa Indiei. Un transport de 20 de tone plecat zilele trecute din Bistriţa , primul de acest gen din România, călătoreşte pe mare în drum spre India şi luni va ajunge la destinaţie. Transportul a fost trimis de SC Pombis, iar dacă indienilor le vor place merele bistriţene, la toamnă vor lua calea Asiei 1000 de tone. Directorul societăţii, Aurel Onigaş îşi pune mari speranţe în acest prim transport: „Am fost contactat de un om de afaceri de la Bombay care auzise de merele noastre. A insistat să trimit un transport, deşi din producţia de anul trecut nu mai aveam mare lucru. La toamnă vom trimite masiv", explică administratorul de la Pombis. Şi preţul a fost bun, în jur de un leu pe kilogram, iar transportul este o premieră: „este primul transport românesc de mere către India. România nici nu are încă un acord fitosanitar cu această ţară", explică Onigaş. Experţii de la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud (DADR) confirmă spusele directorului bistriţean: „Exportul este o premieră, va trebui şi noi să ne implicăm pentru aprobările fitosanitare pentru viitoarele transporturi. , dar nu cred că lipsa unui acord cu India să fie o problemă. Cred că în toamnă indienii vor cere o cantitate mai mare.  Merele celor de la Pombis sunt apreciate de străini, iar din câte am înţeles transportul în India a fost avantajos , a costat cât unul în Grecia", confirmă Viorel Toma, expert în probleme de pomicultură la DADR.

CITEŞTE ŞI: SCAD TAXELE LA TARABELE DIN PIAŢĂ

Firma care testează piaţa indiană are ceva experienţă cu partenerii externi. Prunele bistriţene din livezile de la Dipşa şi Mihăieşti au luat toamna trecută calea Austriei. Câteva sute de tone au fost exportate în Austria la preţuri între 450 de euro şi 550 de euro tona, în funcţie de calitate. „Avem un depozit frigorific de ultimă generaţie în care păstrăm fructele. L-am făcut  cu fonduri Sapard şi a costat în jur de 250 de mii de euro", mai spune investitorul bistriţean.

Investiţii în tehnologii

Pomicultorii bistriţeni au investit anii trecuţi în plantaţii amenajate după ultimele standarde în materie, iar acum aşteaptă să culeagă roadele. „cred că pomicultura bitriţeană renumită pe vremuri îşi va reveni. Există firme care au investit masiv. De pildă în zona Pârăul Ursului, la Jelna există o livadă pe 23 de hectare unică în România, are în jur de 3700 de pomi la hectar, cu un sistem de stropire de sus de ultimă generaţie, amenajată de Miro Sa. Şi Raal a investit foarte mult şi va avea producţii bune", explică inginerul Viorel Toma de la DADR. Unii dintre pomicultorii individuali au experienţă bogată de export:  „Toma Orban de pildă are 20 de hectare de prune şi toată producţia se duce în Ungaria, cei din Cireşoaia au vândut anii trecuţi în Rusia şi Ucraina, iar acum ar putea să trimită cireşe în Italia", mai spune specialistul de la DADR.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite