SFIDARE: Concert de Crăciun pentru elite, plătit cu 13.000 de euro din banii tuturor bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portarul Centrului Cultural Municipal, Ionel Ursuţ, arată afişul de la intrare
Portarul Centrului Cultural Municipal, Ionel Ursuţ, arată afişul de la intrare

Primăria Bistriţa plăteşte pentru un concert dedicat „cremei" oraşului 13.000 de euro din bugetul Centrului Municipal de Cultură. Suma a fost confirmată de impresarii ansamblului, după ce primăria a invocat confidenţialitatea.

Primăria Bistriţa organizează în această seară un Concert de Crăciun după reţeta vieneză. Concertul este susţinut de un ansamblu care a dat spectacole în marile capitale ale lumii - Johann Strauss Ensemble din Viena. Reprezentaţia de la Bistriţa este, însă, doar pentru privilegiaţi. Deşi concertul de la ora 20.00 este anunţat de  afişe în tot oraşul, accesul în sala Casei de Cultură „George Coşbuc" este limitat la doar 400 de oameni, care au primit invitaţii de la conducerea Primăriei Bistriţa. „Nu au fost scoase la vânzare bilete. Accesul se face doar pe bază de invitaţie", sună explicaţia purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.

Citeşte şi La Bistriţa, PCR s-a întors la putere pe aripile valsului

În ceea ce priveşte titularii invitaţilor, Ruşti a spus că ştie doar că este vorba despre colaboratori apropiaţi ai primăriei. Primarul oraşului, Ovidiu Creţu, spune că lista invitaţilor a fost făcută de el şi cuprinde reprezentanţi ai instituţiilor cu care a colaborat precum şi ai firmelor care au contribuit cu cei mai mulţi bani la bugetul local. „În baza listei cu contribuabilii mari am trimis invitaţii celor care au contribuit cu cei mai mulţi bani", a lămurit primarul problema invitaţiilor.

Contractul este confidenţial. Sau nu

Suma cerută pentru prestaţia de la Bistriţa a celebrului ansamblu este confidenţială, în accepţiunea Primăriei, deşi este vorba, în fond, de bani publici. „Este vorba de un contract semnat cu o societate privată, care doreşte să se păstreze confidenţialitatea cu privire la bani", a explicat primarul Ovidiu Creţu.

În schimb organizatorii turneului din România au declarat deschis că este vorba de o sumă de 13.000 de euro. „De şase ani artiştii austrieci concertează în mari oraşe din România şi, în fiecare an, încercăm să intrăm într-un oraş nou. Săptămâna trecută Primăria Bistriţa a semnat un contract pentru un concert la Bistriţa. Într-adevăr, preţul unui spectacol este 13.000 de euro. În restul oraşelor se plăteşte bilet, dar aici şi la Mediaş costurile au fost suportate de adminstraţiile locale", spune Anamaria Costea, impresar în România  al Johann Strauss Ensemble. Potrivit acesteia pentru a putea susţine concertul de la Bistriţa artiştii austrieci au anulat unul dintre spectacolele din Braşov. Preţul unui bilet diferă de la oraş la oraş, în funcţie de capacitatea sălii, pornind de la 70 de lei în Cluj-Napoca, până la 150, în Timişoara.

Adrian Moraru: „ Nu este normal!"

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, crede că nu este normal ca primăria unui oraş să limiteze accesul la un concert simfonic susţinut de o orchestă cunoscută şi apreciată în toată Europa. „Dacă Primăria Bistriţa a plătit, într-adevăr, colosala sumă de 13.000 de euro, din bani publici, pentru a aduce orchestra, nu e bine deloc. Cei 13.000 de euro sunt banii comunităţii, aducerea acestei trupe este, de fapt, o achiziţie publică, care trebuie să fie prinsă în buget şi justificată, nu?", susţine Adrian Moraru.
Acesta mai spune că Primăria ar fi trebuit să anunţe din timp acest concert, la care intrarea să se facă pe bază de bilet. „Dacă tot sunt bani publici, de ce să se bucure doar unii? Nu este normal! Accesul la un concert simfonic nu trebuie restricţionat !", adaugă adjunctul IPP.

Vocea străzii:

Adrian Birtaş

„Trebuie să fii cineva în oraşul ăsta ca să mergi la un concert simfonic? De când e regula asta? Nu este deloc normal. Nu toată ziua vin ansambluri cunoscute în întreaga Europă la noi în oraş. Iar atunci, doar unii să meargă? E revoltător!" (Adrian Birtaş, 41 de ani, şofer de taxi)

Ioana Negru

„13.000 de euro? Enorm! Pentru ziua de astăzi, când toate sunt scumpe şi stresul ajunge la cote maxime, Primăria Bistriţa dă atâţia bani pentru un concert la care doar câţiva să aibă acces. Nu mi se pare deloc corect!" (Ioana Negru, 50 de ani, supraveghetoare la muzeu)

Florin Nechiti

„Sunt surprins. Nu ştiam că Primăria a adus ansamblul pe bani publici. Dacă accesul era pe bază de bilet, mergeam şi eu. E discriminatoriu ce s-a făcut! Nu pot să cred!" (Florin Nechiti, profesor, 43 de ani)

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite